AMERIKANCI PORUČUJU

'Ostajemo čvrsto uz cjelovitu BiH'

17.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Smrt Richarda Holbrookea, arhitekta Daytonskog sporazuma, koji je i nakon odlaska iz ove regije ostao njegov svojevrstan jamac, otvorila je pitanje njegova nasljednika, osobe koja će u ime SAD-a i dalje čvrsto stajati iza Bosne i Hercegovine i projekta trajnog mira na području bivše Jugoslavije

Iz američkog veleposlanstva u Zagrebu su nam poručili da 15 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma Sjedinjene Države ostaju čvrsto prisutne u regiji.

'Tugujemo zbog odlaska Richarda Holbrookea koji je bio je jedan od najboljih
američkih državnika i istinski borac za mir što je dokazao i svojim radom kao jedan od tvoraca Daytonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat u regiji u studenome 1995. godine', poručuju iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. O konkretnim imenima nekoga diplomata koji bi zamijenio Holbrookea još uvijek je prerano spekulirati, ali je jasno da Bosna i Hercegovina, kao i cijela regija, još uvijek trebaju snažni američku nazočnost koja je pokazala da jedina ima snage obuzdati balkanske nacionalizme. Posebno se to jasno vidi u destruktivnim nastupima šefa Republike Srpske Milorada Dodika koji koristi svaku priliku da bi potkopao državu Bosnu i Hercegovinu glasno zazivajući secesiju Republike Srpske. Takva politika Milorada Dodika uz kojega nedvosmisleno uvijek staje službeni Beograd dokaz je da Holbrookeov posao na Balkanu nije dovršen.

Kako nam kažu u ambasadi dokaz tome je i trodnevni posjet državne tajnice Hillary Clinton u listopadu kada je posjetila Sarajevo, Prištinu i Beograd.

U Sarajevu je rekla u govoru pred studentima i predstavnicima civilnog društva rekla da ‘naša potpora vama i naša potpora Balkanu je kamen temeljac naše vanjske politike'.

Predanost SAD-a regiji ponovila je i mjesec kasnije u izjavi povodom 15. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma rekavši da će ‘SAD nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu i sve zemlje u regiji na putu prema prosperitetnoj i mirnoj budućnosti'.

'To je naša obveza prema regiji i mogu vam garantirati da nasljeđe veleposlanika Holbrookea i angažman nastaviti i pod vodstvom predsjednika Obame i državne tajnice Clinton', kažu iz veleposlanstva SAD-a.