BISKUPIJA PRED BANKROTOM

'Ostaje nam samo da prodamo Eufrazijevu baziliku'

01.08.2011 u 09:26

Bionic
Reading

'Jedino da prodamo porečku baziliku', poručio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan u pismu kardinalu Bozaniću u kojem ga je još u studenom prošle godine upozorio da benediktinci nisu u pravu kada traže preuzimanje samostana i vrijednog zemljišta u Dajli i Istarskoj biskupiji

Na dan kad će mons. Ivana Milovana primiti i premijerka Jadranka Kosor, Večernji list je objavio dokumente koji pokazuju, kako se navodi, kako su Porečko-pulska biskupija i sam istarski biskup 'bili izloženi gotovo nevjerojatnoj crkvenoj zavjeri i komplotu najviših crkvenih dužnosnika samo da bi se talijanski benediktinci iz Puglije dočepali vrijednoga zemljišta'.

Benediktinci nikada nisu bili vlasnici, jer je u grofovoj darovnici stajalo da nemaju nikakva prava kada napuste posjed. Sami su državnom uredu za povrat imovine 29. prosinca 2002. potvrdili da su dobili odštetu za taj posjed, premda ni na to nisu imali pravo', pojasnio je komplicirani slučaj vlč. Ilija Jakovljević, kancelar Porečke biskupije. Tvrdi i da su benediktinci izgubili dvije parnice na sudu u Bujama koji je presudio u korist te biskupije.

Kad su uvidjeli da do sporne zemlje i samostana ne mogu sudskim putem, navodi dalje Večernji list, benediktinci rade pritisak na Vatikan te papa Benedikt XVI osniva komisiju u kojoj je i kardinal Josip Bozanić. Komisija odlučuje da samostan ipak pripada benediktincima

Uskoro je u Poreč stigao i prijedlog sporazuma o uređenju međusobnih odnosa Porečke biskupije s Abbazia di Pragliom, u kojem stoji i da biskupija ne samo da mora vratiti samostan i zemljište benediktincima, nego im još mora platiti 'naknadu štete'

Kardinal Bozanić oglušio se na apele porečkog biskupa i namjerava provesti vatikansku odluku kojom se biskupiji u Poreču prijeti ovrhom. 'Ne postoji ni moralno, ni bilo koje drugo pravo da Abbazia d.o.o. ili Abbazia di Praglia otuđuje neku drugu imovinu, odnosno zgradu ordinarijata ili da plijeni biskupijske račune. Biskupija ne može prihvatiti to da jedno trgovačko društvo plijeni njezinu imovinu', piše biskup Milovan kardinalu Bozaniću uz napomenu da talijanski benediktinci posluju preko tvrtke Abbazia d.o.o.

Navodno su još u siječnju, na zasjedanju HBK u Zagrebu, hrvatski biskupi odlučili napisati pismo Papi da sve zaustavi. Neslužbeno se doznaje da su dobili 'bezobrazan odgovor' državnog tajnika Tarcizija Bertonea u kojemu se, navodi Večernji list, nije libio ni otvoreno ih izvrijeđati.

'Ovakav ili sličan prijedlog sporazuma nisam u mogućnosti potpisati. Ako kardinalska komisija zaključi da ga moram potpisati, najprije ću se obratiti svim članovima Hrvatske biskupske konferencije. Isto tako, iznijet ću čitav predmet Vladi, Uredu predsjednika i DORH-u koji je već upoznat s ovim predmetom', upozorio je mons. Milovan kardinala Bozanića.

Na kraju, iz Vatikana je 6. srpnja stigao dopis samoga pape Benedikta XVI kojim biskupu Milovanu oduzima zakonsku ovlast i daje je španjolskom biskupu da potpiše sporni sporazum, koji postaje otvorena prijetnja za ovrhu nad Porečkom biskupijom.