inicijativa POKRENI

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj koriste zastarjela pomagala, a naša je misija to promijeniti

17.11.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj nailaze na brojne izazove, od nedovoljno informacija, podrške nakon amputacije preko neupućivanja na pravo mjesto za izradu adekvatnih pomagala i prilagodbu na novu situaciju uz pomoć tima stručnjaka pa sve do zastarjelih pomagala koja dobivaju preko HZZO-a

Funkcionalna pomagala prilagođena individualnim potrebama korisnika kako bi se što lakše i brže vratio na razinu funkcioniranja prije traumatičnog događaja i na taj način bio "najmanje skup za zajednicu" kakva se koriste u većini razvijenih zemalja koja redovito ažuriraju svoj popis pomagala sukladno tehnološkom napretku i istraživanjima, od iznimnog su značaja za daljnji razvoj, rast, zdravlje i život osoba s amputacijom koje ih koriste. No u Hrvatskoj to nije tako.

Nužno je da djeca koriste adekvatna pomagala

Kod djece s amputacijom i oštećenjem donjih udova koja imaju potrebu za pomagalima presudno je da koriste prikladno pomagalo koje će smanjiti opterećenje na druge zglobove, omogućiti im pravilno kretanje i samim time spriječiti daljnje zdravstvene poteškoće, kao što su ozljede kukova, kralježnice i slično. Proteze koje danas djeca, a i odrasli dobivaju u Hrvatskoj, ne omogućuju im da se aktivno uključe u život i ravnopravno odrastaju sa svojim vršnjacima, a osim toga predstavljaju i veći trošak. Na primjer, umjesto da se djetetu omogući aktivno pomagalo uz koje će samo moći vezati tenisicu, plaća mu se asistent. Samim time dijete se dovodi i u neravnopravan položaj u odnosu na vršnjake i teže se uklapa u društvo.

U suradnji s GRAWE Hrvatska kroz njihovu inicijativu POKRENI, u posljednje smo dvije godine opskrbili šestero djece aktivnim, adekvatnim pomagalima koja su im omogućila da odrastaju ravnopravno sa svojim vršnjacima, da se lakše i pravilnije kreću, da se osnaže i izgrade samopouzdanje. Te proteze u Hrvatskoj imaju trenutno samo njih šestero djece – Marija, Klea i Karlo kojima smo ih omogućili prošle godine te Antonija, Borna i Ivan koji su ih dobili ove godine. Na taj način djeca ostvaruju svoje temeljno pravo – pravo na igru i kretanje“, objašnjava Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).

Osobe s invaliditetom, odnosno amputacijom udova, u Hrvatskoj dobivaju pomagala s popisa HZZO-a na kojem se nalazi više od 40 zastarjelih pomagala.

U usporedbi s mobitelima, to je kao da danas koristite mobitel iz 90ih godina, bez mogućnosti spajanja na Internet, fotografiranja, čitanja vijesti ili otvaranja mailova. Mi to nastojimo mijenjati, a uz partnere kao što je GRAWE već sada smo pokrenuli značajne pozitivne promjene“, dodala je Ana Sršen.

Koliko prikladna pomagala izrađena kroz individualan pristup stručnog tima, od izrade pomagala od strane vrhunskih majstora ortotičara i protetičara pa do prilagodbe uz vježbe fizioterapeuta, pomažu u svakodnevnici osoba s amputacijom, pogledajte u videu:

Izvor: Društvene mreže