SLAVONSKI BROD

Osnovati povjerenstvo o bosanskobrodskoj rafineriji

22.04.2010 u 17:23

Bionic
Reading

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara te predstavnici ministarstava zaštite okoliša i vanjskih poslova, JANAF-a, Brodsko-posavske županije i Zavoda za javno zdravstvo zatražili su danas da se osnuje povjerenstvo koje će javnost stalno obavještavati o stanju u Rafineriji nafte u Bosanskome Brodu

U tom povjerenstvu moraju biti predstavnici ministarstava zaštite okoliša i vanjskih poslova te Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije, zaključeno je na zajedničkom sastanku.

Sastanak je održan na poticaj grada nakon prekjučer objavljenih podataka o tromjesečnome mjerenju kakvoće zraka u Slavonskome Brodu koji su pokazali višekratna prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti sumporovodika. 'Ne pristajemo na ocjene kako problem ne postoji jer prekoračenja dopuštenih vrijednosti još nisu poput onih u Sisku i želimo reagirati na vrijeme', rekao je slavonskobrodski gradonačelnik Duspara i ponavio zahtjev za stopiranje ugovora o dopremi nafte do Rafinerije u Bosanskom Brodu dok se ondje ne ugrade potrebni filtri.

Upravitelj JANAF-ova terminala u Slavonskome Brodu Pavo Šarčević rekao je kako je riječ o međunarodnom ugovoru. 'To bi izazvalo međunarodni incident širih razmjera' ako ne budu poštovali odredbe tog ugovor, rekao je Šarčević.

Podsjetio je kako JANAF ničim nije pridonio tom problemu te je dodao kako ima mehanizama kojima hrvatska vlada preko vlade BiH može utjecati da se problem sustavno riješi.

Gradonačelnik Duspara uzvratio je kako je 'veći međunarodni incident kada Brođani počnu umirati od karcinoma zbog onečišćenja zraka koje dolazi iz bosanskobrodske rafinerije. 'Ne može profit biti iznad zdravlja građana. Po našem Ustavu, država nam je dužna osigurati zdrave uvjete života koje mi ovdje nemamo', istaknuo je Duspara i pozvao mjerodavna ministarstva da spriječe daljnje zagađenje.

Načelnica odjela za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Ana Puljić-Žunjić rekla je kako je diplomatskim kanalima vlastima u susjednoj državi već poslana prosvjedna nota i zatraženo objašnjenje.

Na razmjenu informacija o onečišćenju Bosnu i Hercegovinu sada obvezuje i ESPO konvencija koju je ratificirala u prosincu prošle godine, podsjetila je predstavnica Ministarstva zaštite okoliša Sandra Krmpotić. To će ministarstvo razmotriti i zahtjev grada da se uz već postojeće parametre na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu mjeri i koncentracija benzena. U gradu traže i da služba 112 Brođane svakodnevno obavještava o kakvoći zraka.