POLITIKA U BIH

Osnovana stranka koja se protivi politici M. Dodika

16.12.2009 u 18:33

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u srijedu je registrirana još jedna politička stranka koja okuplja uglavnom bosanske Srbe nezadovoljne politikom aktualnog predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika

Zdravko Krsmanović, načelnik općine Foča, poznat po otvorenom protivljenju Dodikovoj politici, potvrdio je novinarima u Banjoj Luci da je registrirao Novu socijalističku partiju (NSP).

Krsmanović je ujedno potvrdio kako je napustio Socijalističku partiju (SP), čiji je bio dopredsjednik.

Socijalistička partija koalicijski je partner Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a Krsmanović je na stranačkom kongresu održanom početkom prosinca izgubio na izborima za stranačkog čelnika od predsjednika stranke Petra Đokića.

Pojavile su se sumnje da je Đokićeva pobjeda bila namještena, što je izazvalo raskol unutar SP-a, a potom i do isključenja Krsmanovića iz stranke.

'Nakon kongresa SP-a i mog isključenja iz te stranke, obećao sam javnosti nastaviti političko djelovanje i to i činim', izjavio je Krsmanović.

Ustvrdio je da NSP već ima pet tisuća registriranih članova, među kojima je i velik broj onih koji su napustili SP.

Najavio je da će nova stranka usmjeriti svoju energiju na borbu protiv raširenog kriminala i korupcije te se zalagati za dosljednu decentralizaciju, posebice unutar RS-a, gdje je sva vlast koncentrirana u Banjoj Luci, odnosno u Dodikovim rukama.