HDZ NAPAO VLADIN ZAKON

'Osnovali ste agenciju da bi Čačić mogao proširiti svoj utjecaj'

25.04.2012 u 11:57

Bionic
Reading

Saborska oporba nije danas podržala izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, ne složivši se sa stavom Vlade i vladajućih da će u zakonu predviđene mjere potaknuti razvoj poduzetništva i time rast zaposlenosti

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas u Saboru kako malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize. 'Mi nemamo velikih korporacija, ali vjerujem da u budućnosti malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize', poručio je sa saborske govornice ministar Maras tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata čini preko 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavaju preko 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj, kazao je. Hrvatsko gospodarstvo po svojoj je strukturi mikrogospodarstvo, rekao je Maras dodavši kako je jedna od najvažnijih zadaća njegova ministarstava osigurati povoljno financiranje jamstava čime se i bavi ovaj zakon. Hrvatska mora osigurati stabilnost i sigurnost investicija, rekao je.

Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva želi se potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva privlačenjem novih investicija. 'Cilj je vratiti se na 2008. tj. četiri milijarde eura stranih investicija u Hrvatskoj', naglasio je Maras dodavši kako se do 2014. moraju napraviti preduvjeti da te investicije premaše četiri milijarde.

Zakonskim se izmjenama kategoriziraju mikro poduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Također su definirane i veličine projekata: mikro projekti do milijuna eura, mali s do 10 milijuna eura te srednji projekti do 50 milijuna eura.

Predviđena definicija mikro, malih i srednjih poduzeća usklađena je s istovjetnom definicijom Europske komisije, Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda, s ciljem unapređenja konzistentnosti i učinkovitosti ciljanih politika srednjeg i malog poduzetništva. Nova kategorizacija omogućit će proširenje postojećeg korpusa srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj, što će za posljedicu imati i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva.

Ministar Maras najavio je kako će se zakonskim izmjenama proširiti nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije – HAMAG INVEST. Na taj bi se način trebao omogućiti daljnji razvoj, unapređenje i promocija atraktivnog, međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja u Hrvatskoj.



Đuro Popijač (HDZ) za zakonske je izmjene rekao da su 'ni štete ni koristi'. 'Sve što ste učinili poreznom reformom, kojom ste opteretili gospodarstvo, i rastom administracije, ničim sada ne možete kompenzirati', poručio je vladajućima. Istaknuo je da Vlada pa i ovim zakonskim izmjenama toliko komplicira birokratsku proceduru da je teško vjerovati da će poduzetnici od Vladinih mjera imati koristi. Popijač je ocijenio da se HAMAG-u (agencija za malo gospodarstvo) u ovlast daje i poticanje investicija samo kako bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić proširio svoj ionako veliki utjecaj 'na gotovo sve što se kreće, leti ili pliva u hrvatskom prostoru'. 'Zato je i ovaj dodatak investicijskih aktivnosti samo želja da i on ima svoju agenciju koja će se baviti nekim investicijama u nekom gospodarstvu', rekao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je potom kako ova vlada, za razliku od bivše HDZ-ove, rasterećuje hrvatsko gospodarstvo te pokušava Hrvatsku izvući iz krize. 'Bilo bi dobro da je HDZ tako radio 2008., no nažalost nije se radilo, nije 'se delalo' i dočekali smo tri recesijske godine', poručio je Maras najavivši da će HAMAG u narednih godinu dana dati četiri puta više jamstava nego u zadnje četiri godine te da će u ovoj godini biti dvostruko više investicija nego lani.

Za ispravak Marasovih navoda kako bivša vlada 'nije delala' javilo se više HDZ-ovih zastupnika, među kojima i predsjednica njihova kluba Jadranka Kosor ističući da je njezina vlada 'itekako delala'. Potvrda toga je, naglasila je, i činjenica da je ova vlada potpisala ugovor o proširenju zagrebačke Zračne luke, projekt koji je pripremila vlada kojoj je ona bila na čelu, ali i neki drugi projekti, poput Brijuni Rivijere. 'Zašto kritizirate ono što sada provodite', upitala je Kosor vladajuće.

Zakonske izmjene kritizirao je i HDSSB, u ime kojega je Dinko Burić rekao da su građani na izborima birali novu vlast kako bi smijenili bivšu 'ogrezlu u kriminal', ali i očekujući promjene. No istaknuo je, umjesto promjena i nade od nove vlade, dobili su razočaranje, iznevjerena očekivanja i osjećaj prevarenosti, potvrda čega je, ocijenio je, i ovaj zakon. Zaprepastilo ga je, naglasio je Burić, to da se u zakonskim izmjenama o poticanju malog gospodarstva govori samo u naslovu, a da u tekstu zakona nema ni riječi o novim konkretnim mjerama kojima se to kani postići.

Vladine zakonske izmjene podržali su klubovi vladajuće koalicije. Igor Rađenović (SDP) naglasio je da su gospodarski oporavak i novo zapošljavanje prioriteti Vlade te da i predložene izmjene stvaraju uvjete u tom smjeru. To se, rekao je, prije svega odnosi na privlačenje i poticanje investicija u poduzetništvu, čime bi se bavio HAMAG INVEST, a što će, dodao je, omogućiti potporu kvalitetnim projektima koji će dovesti do rasta zaposlenosti i gospodarstva. 'HAMAG treba biti čvrst oslonac poduzetnicima u kreiranju njihovih poslovnih uspjeha, a time i otvaranju novih radnih mjesta', poručio je Rađenović.

Istoga je stava i Natalija Martinčev, koja je u ime Kluba HNS-a, kazala da će i ove zakonske izmjene pomoći stvaranju regulatorno-zakonskog okvira za jačanje investicijskog ciklusa. 'Hrvatskoj sada najviše trebaju novi investicijski projekti', naglasila je.

Damir Kajin (IDS) rekao je da, iako zakonske izmjene doživljava kao 'šećernu vodicu', sa zadovoljstvom gleda na to da se razgovara o malom gospodarstvu. Pohvalio je to što je ova Vlada ponovno formirala Ministarstvo poduzetništva i obrta, za koje vjeruje da će promijeniti politiku prema malom poduzetništvu, 'na koje nitko do sada na političkoj pozornici nije želio gubiti vrijeme'. 'Ni vjeronauk, ni Bleiburg, ništa nas neće ekskulpirati od krivnje za trenutak u kojem se može naći zemlja i zato doista želim vjerovati da Vlada zna što čini', poručio je Kajin.