NEMA KRIZE U EUROPSKOJ UNIJI

Osniva se diplomatska služba sa šest tisuća zaposlenih

08.07.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Europski je parlament u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu nakon višemjesečnih pregovora potvrdio politički dogovor o uspostavi europske diplomatske službe koja bi trebala pomoći Europskoj uniji da na međunarodnoj sceni nastupa jedinstvenije nego do sada

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), novo je tijelo koje predviđa Lisabonski ugovor, a koje bi trebalo omogućiti bolju koordinaciju nacionalnih diplomacija zemalja članica EU-a i osigurati Uniji veću težinu u svijetu.


Sada je potrebno izglasati financijsku uredbu i promjenu u proračunu za 2010. godinu, što je u zajedničkoj nadležnosti Vijeća i Parlamenta. O tome će se glasovati nakon ljetne stanke nakon što Vijeće prihvati stajalište koje je danas izglasao Parlament.

Služba, koja će kada se potpuno ustroji imati oko 6000 dužnosnika, diplomata i stručnjaka, s radom bi mogla započeti u prosincu ove godine. Najmanje 60 posto zaposlenih u toj diplomatskoj službi bit će iz redova stalno zaposlenog osoblja europskih institucija. Dužnosnici iz zemalja članica bit će zaposleni na određeno vrijeme, najviše osam godina s mogućnošću produljenja za još dvije godine.

Europska diplomatska služba pružat će stručnu pomoć visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Ta je dužnost također uvedena Lisabonskim ugovorom kako bi se osigurao kontinuitet EU-a u vanjskopolitičkom djelovanju, jer je ranije Uniju u svijetu zastupao ministar vanjskih poslova zemlje predsjedateljice, čiji je mandat šest mjeseci.

'Europi treba diplomatska služba kako bi imala jaču vanjsku politiku. Bilo je vrijeme da osiguramo sebi sredstva kako bismo ispunili naše ambicije. Sada je vrijeme da postavimo najbolje na diplomatska mjesta kako bismo počeli obavljati naš posao', rekla je visoka predstavnica Catherine Ashton.

'Ovo je velik dan za Europu', izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izražavajući zadovoljstvo glasovanjem u Europskom parlamentu.'Visoka predstavnica Ashton može računati na moju potporu u važnom poslu koji je sada pred njom: uspostaviti službu koja će pomoći EU-u da planira, koordinira i vodi jaču i efikasniju vanjsku politiku', rekao je Van Rompuy.

Politički dogovor o uspostavi i organizaciji EEAS-a postignut je 21. lipnja u Madridu između predstavnika europskih institucija. Prema postignutom kompromisu, EEAS će biti jedinstvena organizacija s vlastitim, zasebnim proračunom koji će biti pod nadzorom Europskog parlamenta. Samo 40 posto osoblja te službe bit će privremeni diplomati iz zemalja članica, a ostali će biti stalno zaposleno osoblje u europskim institucijama.

Dogovoreno je da nema nacionalnih kvota za popunjavanje službe nego da se vodi računa o zemljopisnoj ravnoteži. Nacionalne kvote tražio je Europski parlament kao način da se osigura zastupljenost novih zemalja članica u toj službi.

Služba će imati glavnog tajnika i dvoje zamjenika glavnog tajnika te glavnog ravnatelja za proračun i administraciju. Visoku predstavnicu Catherine Asthon u slučajevima kada bude zauzeta zamjenjivat će ministar vanjskih poslova zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo ili odgovarajući povjerenik Europske komisije.

Služba bi trebala imati oko 1.100 diplomata u oko 135 predstavništava EU-a u svijetu.