NAKON VIŠE OD DVA MJESECA

Oslobođen belgijski brod s hrvatskim pomorcima

28.06.2009 u 09:53

Bionic
Reading

Somalski gusari oslobodili su belgijski brod Pompei s četiri hrvatska pomorca, koji je sredinom travnja otet u vodama roga Afrike, objavila je belgijska vlada u nedjelju

'Vlada je dobila informaciju o oslobađanju posade i broda Pompei. Također smo informirani da je cijela posada dobro', rekao je premijer Herman Van Rompuy u priopćenju i dodao da te informacije prije svega upućuje obiteljima članova posade u Belgiji, Hrvatskoj i Filipinima koji su od 18. travnja proživljavali teške trenutke.

Belgijski brod otet je 18. travnja na putu prema Sejšelima. Na njemu su bila četiri hrvatska, tri filipinska i dva belgijska mornara.

Van Rompuy nije objavio okolnosti o oslobađanju broda. Jedan je somalski gusar u izjavi za Reuters prije pet dana izjavio da je u pregovorima postignuta cijena od 2,8 milijuna dolara otkupnine za oteti brod, ali ta tvrdnja nije neovisno provjerena.

Pompei, dužine 65 metara i istisnine 1.850 tona, pripada belgijskoj grupaciji Jan De Nul. Brod je specijaliziran za radove na učvršćivanju podmorskih cjevovoda.