STRUČNJACI TVRDE

Oslobađajuće presude ICTY-a bez utjecaja na proces Srbije i Hrvatske pred ICJ

03.03.2013 u 17:43

Bionic
Reading

Oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, te za srpskog generala Momčila Perišića neće utjecati na odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ), ocijenili su pravni stručnjaci za Radio-televiziju Srbije, uz ocjenu da odluke Žalbenog vijeća svakako otvaraju put političkom raspletu, izvansudskom poravnanju Srbije i Hrvatske i povlačenju tužbi za genocid pred ICJ

Mada su oslobađajuće presude Haaškog suda stavile pravnu točku na to da optuženi generali Gotovina i Markač, te srpski general Perišić, nisu počinili i poticali genocid tijekom rata, stručnjaci vjeruju da to neće imati izravnog utjecaja na ishod procesa pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije.

"Što se tiče postupka pred ICJ, to nije toliko dramatično zato što je nadležnost ograničena na genocid, a ni general Perišić ni Gotovina nisu bili ni optuženi ni osuđeni za genocid. Prema tome, ta ljestvica je izuzetno visoka i dosad je bilo moje uverenje da ni tužba ni protutužba ne dosežu tu visinu", rekao je za RTS profesor međunarodnog prava i nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred ICJ, Tibor Varadi.

Taj pravni stručnjak drži i da je najznačajnije to što je u presudi generalu Perišiću jasno opisana uloga Vojske Jugoslavije u ratovima devedesetih.

"U drugostupanjskoj presudi za generala Perišića je na drugi način kvalificirano sudjelovanje JNA u odnosu na vojsku Republike Srpske, odnosno vojsku srpske Krajine i još više se odvaja odgovornost Vojske Jugoslavije, danas Srbije, od onoga što se događalo, što je činjeno u sukobu s vojskom Republike Srpske i srpske Krajine", rekao je Varadi.

Da presude u Den Haagu neće imati izravnog utjecaja na postupak pred Međunarodnim sudom pravde uvjeren je i zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji, prema navodima RTS-a, kaže kako su obje strane svjesne da moraju povući te tužbe i da suđenje neće donijeti korist ni jednoj strani.

Kako navodi RTS, Nobilova je ocjena da se sad ne zna kako u političkom smislu izaći iz te situacije i vjerojatno se čeka neko značajno poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije pa da se u svijetlu toga i povuku tužbe.