MILOSRDNA IRANKA

Oslijepljena kiselinom odustala od osvete

31.07.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Mlada Iranka Ameneh Bahrami, oslijepljena i unakažena kiselinom, oprostila je napadaču i odrekla se prava na osvetu, po kojemu je i potonji u nedjelju trebao biti oslijepljen kiselinom, priopćila je državna televizija na svojoj internetskoj stranici

'Ameneh Bahrami, žrtva napada kiselinom, oprostila je napadaču Madžidu u zadnji tren i nije htjela iskoristiti svoje pravo na osvetu koja je danas trebala biti izvršena nad njim', ističe televizija.

Glavni teheranski tužitelj Džafar Dolatabadi potvrdio je za agenciju Isnu da se Bahrami odrekla prava na osvetu, ali traži odštetu po načelu 'cijene krvi'.

Na temelju zakona osvete predviđenog šerijatom (islamski zakon) na snazi u Iranu, Madžid Movahedi je 2008. osuđen na kaznu osljepljivanja kapanjem kiseline u oči zbog toga što je 2004. oslijepio i unakazio Bahrami zato što je odbila njegovu bračnu ponudu.

Odluku o izvršenju kazne, koja bi po pisanju nekih medija bila prvi takav slučaj u Iranu, osudili su Amnesty International i brojne organizacije za ljudska prava kao 'okrutno i neljudsko kažnjavanje koje se ne razlikuje od mučenja'.

Bahrami, kojoj je tridesetak godina, rekla je da je bila izložena pritisku iranskih pravosudnih vlasti da odustane od zahtjeva za izvršenje kazne.