BRAKORAZVODNA PARNICA

Oslabljena britanska vlada kreće u povijesne pregovore o Brexitu

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2017 15:44
  • Objavljeno 18.06.2017 u 15:44
David Davis, britanski ministar za Brexit
David Davis, britanski ministar za Brexit Izvor: Reuters / Autor: STEFAN WERMUTH
Skoro godinu dana od referenduma o Europskoj uniji na kojem su se britanski građani tijesnom većinom odlučili za izlazak iz EU-a, pregovori o Brexitu počinju u ponedjeljak u teškim uvjetima za britansku premijerku Theresu May, oslabljenu rezultatima na parlamentarnim izborima i kritikama na račun njezine reakcije na fatalni požar u londonskoj stambenoj zgradi Grenfell.

Britanski ministar za Brexit David Davis sastat će se u Bruxellesu s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom kako bi otpočeli pregovore kojim će se razvrgnuti 44-godišnji 'brak'.

Na prvom pregovaračkom sastanku na političkoj razini glavne teme će biti prava građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskih građana u EU-u, financijska nagodba te režim na jedinoj kopnenoj granici između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Temeljno načelo pregovora, na kojem inzistira europska strana, bit će postupan pristup, što znači prvo postići dogovor o temeljnim pitanjima razdruživanja, a nakon toga razgovorati o budućim odnosima. Britanija je uputila službenu obavijest o namjeri napuštanja EU-a 29. ožujka i od tada teče dvogodišnji rok u kojem se pregovori trebaju završiti.

EU predviđa da bi se između listopada i prosinca mogao postići načelni dogovor o razdruživanju, što bi omogućilo početak pregovora o budućim odnosima. Do listopada sljedeće godine trebao bi se u potpunosti usuglasiti sporazum o razdruživanju i u tom bi slučaju ostalo još oko pet mjeseci za njegovu ratifikaciju u članicama EU-a i Velikoj Britaniji. Međutim, mnogi sumnjaju da je moguće u tako kratkom roku završiti pregovore.

Nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron natuknuo da Britanija još uvijek može odabrati ostanak u Uniji, Davis je kazao da nema odstupanja od plana premijerke May da provede Brexit, sukladno volji 52 posto birača koji su tako odlučili 23.  lipnja 2016., izazvavši zaprepaštenje u europskim prijestolnicama i politički potres koji se još uvijek osjeća.

'Na putu za Bruxeles kako bi otvorio službene pregovore o napuštanju EU-a, sumnje nema - mi napuštamo Europsku uniju i provodimo rezultat tog povijesnog referenduma', priopćio je Davis.

Davis: Bit ćemo slobodni; ne okrećemo leđa Europi

'Odlazak nam daje priliku da iskujemo novu blistavu budućnost za Ujedinjenu Kraljevinu - onu u kojoj ćemo biti slobodni kontrolirati naše granice, donositi naše zakone i činiti ono što suverene zemlje rade', istaknuo je Davis.

May, pod snažnim pritiskom nakon gubitka apsolutne većine u parlamentu i njezine reakcije na razorni požar u kojem je u Londonu živote izgubilo najmanje 58 ljudi, tvrdi da želi čisti razlaz s EU - strategiju za koju neki unutar njezine konzervativne stranke tvrde da bi mogla predstavljati rizik za gospodarski rast zemlje.

Davis, koji je na referendumu bio uz tabor koji je glasao za izlazak, kazao je da pregovorima pristupa na 'konstruktivni način', znajući pritom da će 'povremeno biti teški'. 'Ne okrećemo leđa Europi. Ključno je da sporazum kojeg sklopimo omogući procvat i Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, kao dio dubokog i posebnog partnerstva s našim najbližim saveznicima i prijateljima', poručio je Davis.

London bi EU trebao napustiti krajem ožujka 2019., a zbog pregovora vlada je u subotu objavila da će zasjedanje parlamenta iznimno trajati dvije godine, a ne, kao što je uobičajeno, godinu dana.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal