POSIPANJE PEPELOM

Oskar znanja: Na takvim učenicima ne treba štedjeti

30.06.2015 u 16:14

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici danas su dodijeljeni Oskari znanja darovitim učenicima (329 učenika) koji su zauzeli jedno od tri prva mjesta na 32 državna ili međunarodna natjecanja te njihovim mentorima

'Dragi učenici, pokazali ste da ste najbolji. Trebalo je mnogo znanja, truda, posvećenosti i mukotrpnog rada da postignete ovakve rezultate. Među vama su najkvalitetniji učenici koji će postati kvalitetni studenti, a potom i znanstvenici. I zato danas na ovoj svečanosti slavimo znanje jer vi ste predivni mladi ljudi koji zaslužuju naše divljenje. Također, pohvalila bih i mentore koji su učenicima nesebično pomagali', rekla je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Jadranka Žarković Pečenković, a prenio portal 24 h.

Podsjetimo, dodjela nagrada u je jednom trenutku bila dovedena u pitanje zbog nedostatka novca. AZOO je objavio da nema sredstava za izradu kipića, najam NSK-a i ostale troškove.

'Troškovi Oskara znanja, koji uključuju oblikovanje i izradu kipića Oskara znanja, najam Nacionalne i sveučilišne knjižnice, troškove angažiranja voditeljice i tiskanja priznanja državnim i međunarodnim pravcima i mentorima, u 2014. iznosili su 169.579,70 kuna, a u 2013. 150.800,94 kune', obrazložili su početkom lipnja iz AZOO-a.

Odluka o odustajanju od dodjele izazvala je veliko ogorčenje među učenicima, roditeljima i u javnosti, pokrenulo se i prikupljanje donacija, a štićenici Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca najavili su da će sami izraditi kipiće za nagrade.

Nakon niza akcija AZOO je ipak promijenio ploču i najavio da će se dodjela održati uz znatno smanjena sredstva – sa samo 20.000 kuna.

Štićenici iz Čakovca, djeca s teškoćama u razvoju, na današnjoj su svečanosti zasluženo dobili najveći pljesak kao istinski junaci bez kojih ne bi bilo dodjele.

Nakon što je resorni ministar Vedran Mornar rekao da su nagrađeni učenici najbolje što Hrvatska ima i dokaz da ima budućnost, Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika poručio je vlastima da na uspješnim učenicima nikad ne treba štedjeti.