KAKO KORISTITI EU FONDOVE?

Osječko-baranjska županija povukla 3,84 milijuna eura

20.05.2011 u 21:43

Bionic
Reading

U 25 odobrenih projekata 29 partnera iz Osječko-baranjske županije dobilo je na drugom natječaju IPA CBC prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska ukupno 3,84 milijuna eura (28,41 milijuna kuna) nepovratnih sredstava, po čemu su treći put najbolji u Hrvatskoj

Dosad je od Europske komisije i iz drugih međunarodnih izvora subjektima na području OBŽ-a odobreno 165 projekata ukupne vrijednosti 345,1 milijun kuna. Od toga su u posljednje četiri godine odobrena 94 projekta vrijedna 285,8 milijuna kuna, sufinancirana iz domaćih izvora sa 105,6 milijuna kuna. Na bespovratna sredstva potrebno je iz domaćin izvora osigurati dodatnih 15 posto, pa je ukupna vrijednost projekata 4,415 milijuna eura.

Koprivničko-križevačka županija imala je 11 projektnih partnera i ostvarila je više od 383.000 eura. Međimurska je s 21 projektnim partnerom dobila više od 1,7 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj odobreno je u 16 projekata 705.000 eura, Bjelovarsko-bilogorska u tri je projekta dobila 24.000 eura, Požeško-slavonskoj je prihvaćen jedan projekt od 20.000 eura, dok je Varaždinska dobila dva projekta vrijedna 37.000 eura. Mađarska županija Baranya ostvarila je najbolji rezultat i ostvarila 4,39 milijuna eura.

'Nije više slučajno da upravo Osječko-baranjska županija najuspješnije povlači sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a i prije bih to nazvao izvrsnošću, jer naši subjekti jasno potvrđuju da dobro poznaju metodologiju EU-a, dobro su umreženi preko županijskog predstavništva u Bruxellesu i Regionalne razvojne agencije', rekao je Stjepan Ribić, direktor RRA iz Osijeka.

Od odobrenih projekata čak deset odlazi Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Gradu Osijeku odobren je projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da imaju pripremljena još 23 projekta za nove natječaje. Upravo danas odobren im je projekt unapređenja energetske učinkovitosti javnih objekata vrijedan 1,2 milijuna eura, u partnerstvu s gradovima Phorzheimom i Vicenzom.

'Prošle godine Sveučilištu je iz istog Programa IPA 1 prihvaćeno sedam projekata, čak četiri iz oblasti medicine te građevine, prava i agronomije. Istraživanja će se izvoditi putem istraživačkih timova, radionica, okruglih stolova i seminara, a razmjenjivat će se i profesori s mađarskih sveučilišta', zaključila je rektorica dr. sc. Gordana Kralik.