više od prošle godine

Osječki vijećnici dali 'zeleno' svjetlo gradskom proračunu od 836 milijuna kuna; jedna stavka je u fokusu

26.11.2020 u 15:53

Bionic
Reading

Osječko Gradsko vijeće u četvrtak je većinom glasova prihvatilo gradski proračun za 2021. godinu od 836,2 milijuna kuna, što je 23 milijuna kuna više od prošlogodišnjeg proračuna i 70,5 milijuna kuna više u odnosu prema posljednjem rebalansu

Pročelnik Upravnog odjela za financije David Krmpotić rekao je u vezi s proračunom kako je naglasak na financiranju kapitalnih investicija preko fondova EU-a i nacionalnih financijskih sredstava, među kojima su razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe u iznosu od 95 milijuna kuna, objekti zbrinjavanja komunalnog otpada s više od 84 milijuna kuna, izgradnja i obnova sportskih objekata sa 68 milijuna te izgradnja IT parka s 35 milijuna kuna.

Istaknuo je da se iduće godine planira novo dugoročno kreditno zaduživanje grada od 25 milijuna kuna, koje će se realizirati u sljedeće dvije godine, da grad iduće godine namjerava otplatiti gotovo 40 milijuna kuna dugoročnog duga te da se ukupan dug grada na kraju iduće proračunske godine očekuje u iznosu od 260 milijuna kuna, uz procijenjeni koeficijent zaduženosti od 14 posto.

Vijećnici oporbenoga HDZ-a prigovorili su kako, osim zaduživanja, za praćenje projekata EU-a treba tražiti i druge izvore financiranja, a također sumnjaju da će ukupna zaduženost grada biti u skladu s trenutačnim očekivanjima.

Vijećnik HDZ-a Milan Opačak upozorio je kako se procjena vrijednosti radova na nekim projektima u međuvremenu povećala, dok za neke investicije nije dovršena financijska konstrukcija, pa se pribojava da će grad morati ući u dodatna kreditna zaduženja te nije siguran da će, s tim u vezi, imati svijetlu perspektivu.

Kad je riječ o dodjeli javnih gradskih priznanja, Gradsko vijeće odlučilo je titulu počasnoga građanina dodijeliti većinskom vlasniku NK "Osijek", mađarskom poduzetniku Lorincu Meszarosu za jedinstven doprinos napretku sporta i razvoju grada Osijeka, u što se, među ostalim, ubraja izgradnja novog stadiona i nogometne akademije s ulaganjima od nekoliko desetaka milijuna eura.