IZVLAČENJE IZ JAME

Osječki vatrogasci spasili konja Dinamita

19.05.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Osječki vatrogasci uz pomoć vatrogasnih vozila i dizalice spasili su sinoć u Tenjskom Antunovcu život dvoipolgodišnjem konju Dinamitu, koji je upao u jamu duboku tri metra.

Dinamit je upao u tzv. 'digistar', jamu duboku tri i široku pet metara s betonskim pregradama u kojoj se od stajskog gnojiva proizvodi bio plin i humus, i bio je u životnoj opasnosti.

U spašavanju je sudjelovalo osam vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, među kojima specijalno tehničko vozilo s dizalicom, kazao je operativni dežurni u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek Tomislava Katalina.

Operaciju spašavanja, koja je trajala oko 2 sata, pratilo je gotovo cijelo selo. "Zahvaljujući vatrogascima uspjeli smo ga izvući, oko nogu i glave vezali smo mu užad, a onda je uz velike napore i spretnost vatrogasaca izvučen van", rekao je Dinamitov vlasnik Tomislav Lukavec.

Veterinar je sinoć pružio pomoć konju, budući da se izgrebao na betonske pregrade tijekom izvlačenja, rekao je Lukavec dodajući da se Dinamit jutros osjeća dobro i da je "sigurno već zaboravio na tešku noć".

Ispričao je kako je kćerka sinoć utrčala u kuću i plačući rekla da je "Dinamit upao u digistar, gdje leži na leđima, baca se, trga i stenje". Već sam mislio da mu nema spasa, "ali ovi su dečki čudo izveli", rekao je Lukavec, dodajući kako Dinamit na obiteljskom gospodarstvu s njima obavlja niz poslova te kako ga djeca obožavaju.