BITNA SVAKA KUNA

Osječki taksisti opet ratuju cijenama

24.09.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Cijene taksi prijevoza u Osijeku ponovno su neizvjesne. Tvrtka Cameo standardnu tarifu povisila je gotovo za trećinu, a samostalni taksisti do daljnjega zadržavaju skoro dvostruko niže cijene. Osim nadmetanja, taksisti se već nekoliko mjeseci međusobno optužuju za nepoštenu konkurenciju i nepoštivanje propisa

Dosadašnju cijenu od 13 kuna za vožnju do pet kilometara, koja je mnoge Osječane ohrabrila na prvu vožnju taksijem, Cammeo je od subote povisio na 20 kuna. Svaki dodatni kilometar naplaćuju novih pet kuna pa tako put od deset kilometara čovjeka stoji 45 kuna. Za putovanja preko 15 kilometara Cammeo s putnikom pregovara o cijeni. 'Ove cijene su stalne i neće se mijenjati', rekao nam je Vladimir Minovski, direktor osječkog Cammea, u kojem radi 17 taksi vozila.

Samostalni taksisti zadržali su cijenu uspostavljenu nakon dolaska konkurencije sredinom godine. 'Mi i dalje vozimo po 12 kuna za pet kilometara', rekao nam je medijski najpoznatiji predstavnik starih taksista Vladimir Vodopić ispred željezničkog kolodvora gdje obje konkurentske službe mame većinu mušterija. Iz današnjeg razgovora s Vodopićem daje se zaključiti da će njegov tabor neprestano pratiti Cammeo i nastojati nuditi povoljnije cijene. Trenutačno naplaćuju šest kuna po kilometru nakon prvih pet prijeđenih kilometara. 'Za desetak dana Državni zavod za mjeriteljstvo baždarit će taksimetre i ako Cammeo zadrži sadašnju cijenu, mi možda svoje dodatno snizimo', ocijenio je Vodopić.

Vodopić optužuje Cameo da ljudima naplaćuje uslugu ne po vožnji nego po osobi, ali Minovski to odlučno odbacuje. Budući da osječka gradska odluka o taksi prijevozu dopušta izdavanje računa po izlasku iz vozila, Vodopić tvrdi da vozači konkurentske kuće na istoj liniji izdaju račune po broju osoba u vozilu iako idu u istom smjeru. 'To nipošto nije točno. Tko bi se onda vozio s nama? Naprotiv, naša usluga naplaćuje se po vožnji', ustvrdio je Minovski. Dodaje da će baždarenje njihovih taksimetra biti gotovo 4. listopada.

Samostalni taksisti i Cameo u neprijateljskim su odnosima od svibnja kada su svaki dan bili na rubu fizičkog obračuna. Zatišje je vladalo sve do novih cjenovnih potresa, koji će se vjerojatno smiriti nakon što sljedeći tjedan svoje taksimetre baždare svi taksisti i utvrde konačne cijene.