TPORTAL OTKRIVA

Osječki šinteri ilegalno ubijaju pse u napuštenoj kući

31.03.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Radnici Veterinarske stanice Vetam u Osijeku u napuštenoj kući na Biljskoj cesti broj 19 u nepropisnim uvjetima i protivno Zakonu o zaštiti životinja usmrtili su jučer tri psa rotvajlera, otkriva tportal. Dvojica radnika jučer oko 13 sati parkirali su vozilo s oznakama Veterinarske stanice Vetam, iz žičane ograde izveli tri psa i dali im injekcije, nakon čega su psi uginuli

Nenastanjena kuća i dvorište zaraslo u šikaru navodno su u vlasništvu Vetama, a nalaze se u nizu obiteljskih kuća na izlazu iz Osijeka prema Baranji.

Direktora Vetama Dejana Todorovića odmah nakon toga zatekli smo u desetak metara udaljenoj ambulanti, gdje nam je rekao da se radi o incidentu i da nije znao za usmrćivanje. Na naša pitanja o razlozima ubijanja pasa, proteku roka od zahtjeva do usmrćivanja, vlasnicima i uvjetima u kojima obavlja ovakav posao, Todorović se pozivao na 'date okolnosti' i 'situaciju za koju znamo kakva je'.

Todorović je ustvrdio da se radi o psima u vlasništvu Josipa Vrtara iz Golinaca, pored Donjeg Miholjca, koji se dovodi u vezu s Helenom Vrtar, osumnjičenom za ubojstvo čovjeka u petak navečer. Tri jučer ubijena psa pripadaju u skupinu od šest rotvajlera za koje je Vrtar potpisao zahtjev za usmrćivanjem zbog navodne agresivnosti.

Todorović nam jučer nije mogao reći na osnovu čega je Vetam povjerovao Vrtaru da je ovaj vlasnik pasa i da su oni agresivni i opasni za okolinu. Nije mogao potvrditi ni jesu li psi bili mikročipirani.

Zajedno s Veterinarskom stanicom Slatina osječki Vetam lani u ožujku s Gradom Osijekom sklopio je sporazum za pružanje usluge skloništa za životinje te sakupljanje i prijevoz nusproizvoda životinjskog porijekla na području Grada Osijeka. Sporazum su potpisali gradonačelnik Krešimir Bubalo i direktor Veterinarske stanice Slatina Žarko Plazonić. Grad se obavezao za razdoblje od četiri godine isplatiti šest milijuna kuna za usluge dviju veterinarskih stanica.

Plazonić
nam je rekao da mu je naše pitanje o slučaju prva informacija da su psi usmrćeni na takav način i da mu nije jasno zašto su tamo dospjeli iz Golinaca. 'Veterinarska stanica Slatina zadužena je za higijeničarsku službu na području Osijeka i Slatine te okolnih slatinskih sela, a Golinci ne pripadaju u ta područja', rekao nam je Plazonić

Susjeda Vetama posvjedočila nam je da usmrćivanje tri rotvajlera nije izolirani slučaj. Nedavno je, kaže, tamo doveden jedan labrador i također usmrćen.

Prema Zakonu o zaštiti životinja usmrćivanje pasa dopušteno bi bilo kada bi se dokazalo da su, između ostaloga, bili opasni za okolinu. Veterinar Antun Janković upozorava da se moraju poštivati zakonski rokovi – za psa lutalicu 60 dana mora se tražiti udomitelj, a za psa opasnog za okolinu mora proteći deset dana od kada je nekoga ugrizao do usmrćivanja.

Pored toga, usmrćivanje prema Zakonu o zaštiti životinja smije obaviti samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara, a dvojica radnika jučer nisu obukli ni zaštitne kute niti su pozvali veterinara u nadzor. Budući da su tri psa u Vetam dovezena u subotu, prekršeni su svi rokovi.

Protiv Vetama i direktora Todorovića jedna Osječanka podnijela je prijavu veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede i sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.