VIŠE OD 13 GODINA ZATVORA

Osječki poreznici osuđeni zbog mita

26.11.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Županijski sud u Osijeku danas je trojicu djelatnika Porezne uprave Ministarstva financija proglasio krivim za više kaznenih djela primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti i osudio ih na višegodišnje zatvorske kazne

Voditelj Porezne ispostave Ministarstva financija u Belom Manastiru Zdravko Roškar (51) i inspektor osječkog Područnog ureda Porezne uprave Dragoslav Grubišić (38) osuđeni su na po četiri godine i 10 mjeseci, a inspektor osječke porezne uprave Nedjeljko Čulo na četiri godine zatvora.

Roškar je optužen da je od veljače 2007. do početka lipnja ove godine kao voditelj belomanastirske porezne ispostave tražio i primio mito. Kad je u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine utvrdio da će nastupiti porezna zastara, pozvao je mušku osobu u službene prostorije ispostave te zatražio 200.000 kuna kao protuuslugu za puštanje predmeta u zastaru. Budući da muškarac nije imao traženu svotu u gotovini, Roškar je zatražio da mu dio podmiri obavljanjem građevnih radova na njegovoj obiteljskoj kući, a dio preda u gotovini, na što je ovaj pristao.

Kad su mu obavljeni ti radovi vrijedni najmanje 5.500 eura, Roškar je zatražio da mu obavi još radova u vrijednosti od najmanje 45.000 kuna, a nakon toga je od tog muškarca u više navrata tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6.000 eura.

Roškar je optužen i da je 2007. u Belom Manastiru pribavio prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist jer nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja, iako je bio utvrdio da će u navedenu predmetu nastupiti porezna zastara.

Na taj je način toj osobi pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 309.342 kune.

Grubišić i Čulo, uz ostalo, bili su optuženi da su od siječnja do lipnja ove godine u Osijeku i Belom Manastiru, tijekom poreznog nadzora od direktora jedne tvrtke, u više navrata tražili 10.000 eura kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice. Na to je direktor pristao te im 4. lipnja 2009. u kafiću u Osijeku predao zatraženu svotu.

Tu dvojicu USKOK je teretio i za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od siječnja do svibnja ove godine, provodeći inspekcijski nadzor u toj tvrtki, u zapisnik unijeli neistinite podatke o investicijskim ulaganjima od 464.060 kuna te na taj način toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 102.093 kune.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin kazao je da su, preslušavanjem tajno snimljenih razgovora, pregledom poslovne dokumentacije i iskazima svjedoka, potvrđena sva bitna obilježja kaznenih djela iz optuženice te da su okrivljenici svojim postupcima narušili ugled svoje službe i povjerenje u tu službu.

Svim okrivljenicima produljen je pritvor, u kojem se nalaze od lipnja ove godine, a izrečene su im i mjere oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi te četverogodišnja zabrana obavljanja dužnosti nakon isteka zatvorske kazne.