'CRNO NA BIJELO'

Osječki bilten o 20 godina Branimira Glavaša

31.05.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Na adrese 40 tisuća osječkih kućanstava poštari ovih dana dostavljaju 'Crno na bijelo', bilten s kronologijom dvadesetogodišnjeg utjecaja Branimira Glavaša na Osijek i njegovo gospodarstvo. Nabrojana, nekada uspješna industrijska poduzeća – Mobilia, MIO Standard, LIO, OLT, Tvornica žigica Drava, IPK Ratarstvo, Sloboda – zapošljavala su po tisuću ili više tisuća radnika, a dva desetljeća kasnije jedva stotinu-dvije. Goran Flauder, jedan od najpoznatijih osječkih novinara, o Glavašu je na 12 stranica prikupio i dokumentirao opsežan informativni materijal o privatizaciji, preko veličanja i ustoličenja Ive Sanadera za šefa HDZ-a do prikaza sadašnje Glavaševe imovine, i u distribuciju pustio tri dana prije drugog kruga lokalnih izbora

Prema podacima Županijske gospodarske komore, u 31 industrijskoj radnoj organizaciji radilo je tada 26.371 radnik. Broj radnika u tim tvrtkama do 2010. godine spao je na 4.606, pa je nekada industrijalizirani grad izgubio više od 21 tisuću tvorničkih radnika.

'Crno na bijelo' objašnjava kontekst događaja i novinskih napisa, priloženih kao faksimila, u kojima je Glavaš, tada glavni osječki HDZ-ovac, slovio kao alfa i omega katastrofalne osječke privatizacije, kao predsjednik Izvršnog vijeća skupštine Općine Osijek i moćnik, koji je javno mogao najavljivati masovne smjene vodećeg kadra uspješnih tvornica.

Večernji list u travnju 1998. godine navodi da je Glavaš rekorder po članstvu ili predsjedništvu u nadzornim odborima industrijskih tvrtki. U jednom intervjuu tom listu iz 1992. godine izjavio je: 'Danas je i najmlađi visokoobrazovani pripravnik sposobniji kadar od starog kadra naslijeđenog iz bivšeg sistema', u vrijeme dok je Osijekom trajala hajka na dotadašnje direktore.

Bilten po poštanskim sandučićima u Osijeku dijele poštari. Izdavač je Flauderova tvrtka Vizija, a tiskanje je platila nevladina organizacija Za Osijek, na čelu s Bojanom Bodražićem, nezavisnim gradskim vijećnikom u Osijeku. Troškove distribucije plaća izborni ured Ivice Vrkića, u drugom krugu lokalnih izbora - protukandidata za gradonačelnika Krešimiru Bubalu iz Glavaševa HDSSB-a.

'Bilten sam izdao samostalno i predao na tiskanje. Sponzori su se kasnije sami ponudili, što sam prihvatio. Jedini cilj ovog izdanja je podsjećanje javnosti na sve što je Branimir Glavaš učinio za ovaj grad, njegove građane i njegovo gospodarstvo', rekao je tportalu Flauder. Ima informacije, kaže, da iza poštara hodaju aktivisti i vade letke iz sandučića prije nego ih vlasnici uspiju preuzeti.

Flauder podsjeća da je osječki HDZ u svibnju 1992. godine osnovao Nacionalnu dioničarsku udrugu (NDU) kako bi stekao vlasništvo nad lokalnim dnevnikom Glas Slavonije: 'Unosom televizijske i radijske opreme fiktivno procijenjene na točno 2.500.000 njemačkih maraka u imovinu Glasa Slavonije procijenjenu na 2.496.000 njemačkih maraka, NDU (a u stvari HDZ) postao je vlasnik 50,09 posto dionica novoosnovanog Medijskog centra.'

Na dvije stranice podsjeća na epizodu s Ivom Sanaderom, kojemu je Glavaš omogućio da postane predsjednik HDZ na 7. Općem saboru te stranke 2002. godine, gdje je Ivan Drmić, još uvijek jedan od osoba od najvećeg Glavaševa povjerenja, po vlastitom javnom priznanju, krao glasove birača.

Zadnja stranica posvećena je privatnoj imovini. Glavaš je u Večernjem listu u prosincu 1992. godine izjavio: 'Nemam ni poslovni prostor ni riješeno stambeno pitanje, čak ni svoj osobni automobil koji sam imao prije predizborne kampanje.' Dvadeset godina kasnije više nije tako. 'Kad se sve zbroji i oduzme prodano, Branimir Glavaš je od 1992. godine, kada prema vlastitom priznaju nije imao
riješeno stambeno pitanje, ne računajući kuću u Drinovcima sagrađenu 2008. godine, do kraja devedesetih stekao približno 600 metara četvornih stambenog i poslovnog prostora', ustvrdio je Flauder.

Flauder je voditelj na Osječkoj televiziji i vanjski suradnik tportala. Uredništvo tportala naglašava da ni na koji način nije u vezi s izdanjem 'Crno na bijelo'.