OSAMDESET IM JE TEK

Osječke bake vježbaju brzo hodanje

30.06.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Iako je Osijek jedini grad u Hrvatskoj, a kako tvrde u Hrvatskom olimpijskom savezu, i u ovom dijelu Europe, koji ima profesionalnu stazu za brzo hodanje, prvi i najaktivniji hodači na ovom novom sportskom prostoru skupina je Osječanki u dobi od 60 do 85 godina

Tako svake srijede točno u osam sati ekipa sportski raspoloženih baka kreće u osvajanje staze duge gotovo 1.300 metara. Dobrodržeće gospođe kažu da to njima nije nikakav napor, jer već dvije godine treniraju pa sada svakodnevno prelaze pet kilometara, piše Glas Slavonije

- Brzo hodanje počele smo trenirati u Klubu 60+, a korištenje štapova za nordijsko hodanje prvo smo vježbale u zatvorenom prostoru, a tek potom smo izašle van. Uobičajna ruta nam je bila od Kopike do Zoološkog vrta i natrag, što je četiri kilometra, a potom još do kuće. Tako smo utrenirane na pet kilometara. Inače, ovu stazu prijeđemo za točno devet minuta - kaže Božana Maduljić, jedna od članica Kluba.

No osim za druženje i rekreaciju nordijsko hodanje članicama Kluba služi i kao terapija pa se tako mnogima otkada hodaju popravilo i zdravstveno stanje.

- Imala sam herniju i napuknuće diska, no nedavno sam bila kod svog ortopeda i rekao mi je da mi se stanje znatno popravilo. Nije bitna brzina, nego tehnika, jer štapovi preuzmu 90 posto opterećenja pri hodu - priča Marija Polčić.

Tajne nordijskog hodanja ovim je Osječankama prenijela instruktorica koja je školu prošla u Zagrebu, a danas redovito hoda s članicama Kluba. Inače, najstarija “hodačica” gospođa je Gabrijela Rajs, koja sa svoje 82 godine svakodnevno nordijskim stilom hoda sat i pol vremena.

- Ljudi se još uvijek jako čude kada nas vide pa nam i dobaciju šale. No, mi ne reagiramo jer ovo je jako zdravo i vjerujemo da će se kultura nordijskog hodanja proširiti i na mlađe - poručuje Mirjana Lukić iz Kluba 60+.