MOGU MIRNO RADITI

Osječka televizija dobila desetogodišnju koncesiju

08.02.2011 u 18:12

Bionic
Reading

Dodjelom koncesije za emitiranje programa Osječkoj televiziji na deset godina, Vijeće za elektroničke medije zaključilo je danas sve dvojbe oko daljnjeg emitiranja programa jedne od trenutačno najpropulzivnijih lokalnih televizija u zemlji

Natječaj za šire područje Osijeka raspisan je potkraj prošle godine nakon što je Upravni sud, usvojivši tužbu oštećenog Kanala 031, odlučio o poništenju koncesije dodijeljene Osječkoj televiziji u studenom 2006. godine. No, vlasnik Kanala 031, Oto Živčić, na ponovljeni se natječaj nije javio, a kako nije bilo drugih kandidata, Vijeće je odlučivalo samo o tomu ispunjava li Osječka televizija tražene uvjete.

'Natječajnu dokumentaciju pripremili smo najbolje što smo mogli i ponudili više nego što se tražilo jer u pitanju je bila ne samo egzistencija televizije i velika ulaganja našeg vlasnika, nego i radna mjesta više od dvadeset zaposlenih. Sada napokon nastavljamo rasterećeni dosadašnje neizvjesnosti koja nam je predstavljala velik teret u radu', priznao nam je direktor Mate Radeljić

Vlasnik Osječke televizije od polovice 2008. godine osječki je poduzetnik Željko Biloš. U njezino tehnološko opremanje i kadrovsko jačanje uložio je više od pet milijuna kuna i pozajmicama je održavao na životu kada joj je zbog političke nepodobnosti marketinško lokalno tržište bilo velikim dijelom zatvoreno. Naime, budući da se Osječku televiziju isprva vezalo uz HDZ (navodno je iz Sanaderovih crnih fondova za opremu plaćeno 300.000 eura), izborom kandidata HDSSB-a Krešimira Bubala za gradonačelnika Osijeka i Vladimira Šišljagića za župana OBŽ, marketinški su joj prihodi znatno pali. Nakon što ju je kupio Biloš i omogućio joj profesionalnu nezavisnost, vrlo je brzo po gledanosti prestigla već etabliranu Slavonsku televiziju – poznatu po promicanju interesa Branimira Glavaša i njegove političke stranke – pa joj u posljednje vrijeme i prihodi od marketinga postupno rastu.

Članovi Vijeća predani elaborat ocijenili su odličnim i podržali aktualnu programsku politiku te Osječkoj televiziji dali koncesiju za emitiranje sljedećih deset godina.

'Nisam imao iluzija da bih na natječaju pobijedio suparnika koji već redovito emitira program i ima riješene sve uvjete – od prostornih, tehničkih i kadrovskih do financijskih, posebno kada prošli put nisam prošao iako sam zadovoljavao sve uvjete, za razliku od pobjednika koji ih nije zadovoljio', rekao nam je Oto Živčić i ocijenio da bi u tim okolnostima bilo besmisleno stvarati si dodatne troškove, bez realnih šansi za pobjedu. Sada mu predstoji sudska borba za naknadu troškova, izgubljene dobiti i pretrpljene štete iz prethodnog natječaja, za što je već dobio zadovoljštinu na Upravnom sudu.