TRAŽE IZVANREDNU SJEDNICU

Osječka oporba protiv poskupljenja vrtića i smećarine

16.05.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Svi osječki oporbeni vijećnici danas su potpisali inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka zbog nedavnog poskupljenja cijena dječjih vrtića, jaslica i odvoza smeća

Nastavak je to kampanje koju je prije dva tjedna pokrenuo oporbeni HDZ peticijom kojom građane poziva na otpor poskupljenju vrtića, koju je do sada potpisalo 4500 osoba. Gradska vlast prvo je smanjila ovogodišnji proračunski prihod vrtićima i jaslicama za dva milijuna kuna, a sada te novce kani namaknuti naplatom od građana, objasnio je što spornim smatra predsjednik osječkog HDZ-a Dragan Kovačević na današnjoj zajedničkoj konferenciji za tisak s čelnicima gradskog SDP-a i HSP-a.

Zašto Osijek mora biti najskuplji po cijeni vrtića u državi?

Kovačević odgovornim za tu odluku smatra pročelnika za društvene djelatnosti Dražena Alerića, koji je navodno predložio spornu odluku, zbog čega je oporba već tražila njegovu ostavku. Zgražanje javnosti izazvala je i selektivnost poskupljenja – samohrani roditelji plaćat će 70 do 78 posto višu cijenu za boravak svoje djece u vrtiću, a cijena za istu uslugu za oba roditelja raste za 28 do 33 posto.

Oporbene stranke ne slažu se ni s novim sustavom cijena odvoza smeća, koji predviđa da komunalac Unikom uslugu naplaćuje po veličini kante, dok se dodatne količine smeća trebaju ostaviti u dodatnim vrećicama koje se kupuju u Unikomu za 10 kuna po komadu. Vijećnici se ne protive novom sustavu u cijelosti, nego cijenama koje će, procjenjuju, biti novi udarac na kućne proračune građana. Prvi Unikomovi i računi za vrtić očekuju se sljedeći mjesec, jer novi cjenici vrijede od 1. svibnja.

Predsjednica gradskog SDP-a Biljana Borzan zaključila je da je gradonačelnik Krešimir Bubalo dvjema odlukama pokazao vlastitu nekreativnost, ali i ujedinio svoje protivnike. 'Samo zato današnju inicijativu potpisalo je svih 11 oporbenih članova Gradskog vijeća. Drugačije se ovako, politički, različite stranke ne bi mogle ujediniti', izjavila je Borzan.