strateški plan

Osječani slave Dan grada; okreću se turizmu, pripremaju za izgradnju nove bolnice...

02.12.2019 u 15:38

Bionic
Reading

Svečanom sjednicom Gradskom vijeća u Osijeku je u ponedjeljak proslavljen Dan grada, 2. prosinca, a izaslanik predsjednika Vlade, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je završen strateški i marktetinški plan turizma Slavonije s planom brendiranja od 2019. do 2025. godine

"Na taj način imat ćemo vrlo konkretan i strateški dokument za iduće razdoblje kako bi se počelo ozbiljno raditi na brendiranju i kvaliteti. Imate sve parametre da se možete turistički valorizirati, ali tome treba kvalitetnije pristupiti", rekao je Cappelli te dodao kako će strategija službeno biti predstavljena u siječnju iduće godine na sastanku sa slavonskim županima i gradonačelnicima.

Podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija" na istoku Hrvatske predviđeno uložiti 18,5 milijarda kuna, od čega je više od 11,5 milijarda već ugovoreno, a 575 milijuna kuna namjerava se uložiti u turističke projekte.

Istaknuo je kako je zadovoljan aktivnostima u rješavanju pitanja pristaništa u Osijeku kako bi se kvalitetnije počeli baviti kruzing turizmom te je dodao kako su, u suradnji s osječkom Zračnom lukom, pred završetkom pregovori o uspostavi dviju zrakoplovnih linija Ryanaira između Osijeka i Londona.

"Mislim da ćemo dati jednu pravu potporu i financijsku i u turističkom povezivanju kako bi ovaj kraj bio valoriziran na pravi način. Vlada će poduzeti sve da one projekte koje smo potpisali u što kraćem roku realiziramo, da vidite da itekako razmišljamo o ovim krajevima, da želimo zaustaviti odlazak mladih ljudi i pokazati da za njih ovdje postoji budućnost", istaknuo je Cappelli.

Izaslanik hrvatske predsjednice i predsjednika Hrvatskoga sabora župan Ivan Anušić podsjetio je kako se, u suradnji s Gradom Osijekom, radi na izgradnji gospodarskog centra i novoga sajamskog prostora, vrijednog 300 milijuna kuna, a iduće godine očekuje se realizacija izgradnje regionalnoga distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetinu. U pripremi je projekt izgradnje novoga osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, koji će se provoditi u suradnji s Vladom kroz EU fondove.

"Bez Grada Osijeka ne možemo razvijati Osječko-baranjsku županiju ni istok Hrvatske i nastojat ćemo da to tako i bude", poručio je Anušić.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega ocijenio je kako projekti koji se realiziraju u Osijeku "nikome ne smiju biti povod da se hvali stanjem u gradu sve dok postoji ijedan Osječanin ili Osječanka koji odlaze u svijet u potrazi za poslom ili boljim prihodima".

Smatra kako se isto tako "mora promijeniti iskrivljena medijska slika Osijeka, koji je vrlo sigurno i ugodno mjesto za život", a svi relevantni ekonomski pokazatelji godinama pokazuju nedvojbeni gospodarski rast grada. Zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama na sjednici su uručena gradska javna priznanja, a Zlatna plaketa - Grb grada Osijeka za životno djelo uručena je povjesničarki Zlati Živaković-Kerže za jedinstven doprinos znanosti i istraživanju zavičajne povijesti.

Proslava Dana grada nastavit će se popodne otvorenjem obnovljenog Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi i negdašnje austrougarske vojne pekarnice, koja će biti Edukativni i informativni turistički centar mladih "Stara pekara". Vrijednost projekta je 62 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna nepovratno iz EU.