BIG BROTHER ZA INSEKTE

Osječani od danas komarce mogu pratiti i na internet kartama

16.05.2012 u 21:11

Bionic
Reading

Informacije o koncentraciji komaraca u Osijeku od danas su građanima dostupne putem internetskih karata Odjela za biologiju Osječkog sveučilišta, koji napasne kukce znanstveno istražuje posljednjih 12 godina

Enrih Merdić, prvi čovjek borbe protiv komaraca u Osijeku i pročelnik Odjela za biologiju, na današnjem predstavljanju internetske karte pozvao je građane da posjetom fakultetske web stranice redovno provjeravaju prošlu, trenutnu i buduću situaciju s komarcima u gradu. Pod poveznicama 'jučer, danas i sutra' iznijeti su najnoviji podaci o komarcima i ucrtano je 16 mjernih postaja s navedenom trenutnom brojnošću odraslih komaraca.

Prisustvo komaraca mjeri se na dva načina, pomoću postavljenih klopki na 16 mjesta u gradu i metodom 'čovjek-aspirator 15 minuta'. 'Koncentraciju komaraca mjerimo svakodnevno, a ubode navečer kada je njihova brojnost najveća', objasnio je dr. sc. Enrih Merdić

Na osnovi tih ispitivanja, dodaje, moguće je najaviti najezde komaraca po kojima je Osijek poznat s obzirom da njihovom razmnožavanju u Slavoniji pogoduju klima, vodni režim Dunava, Drave i Save, reljef, biljni pokrov i druge ekološke prilike.

Zbog sušnog perioda početkom godine i slabih nedavnih kiša u Osijeku trenutno nema komaraca. Najnoviji podaci izneseni na web stranici projekta odnose se na tri otkrivena tri aktivna legla, i to u kanalu uz Biljsku cestu gdje je pronađena mala brojnost ličinki I. stadija vrste Anopheles maculipennis, a u bajerima 'Vinogradska', 'Našički' i 'Panonija' mala brojnost ličinki I. do III. stadija vrste Anopheles maculipennis.

Najveća legla javljaju se uslijed viših riječnih vodostaja kada nastaju stajaće vode u kojima se legu ličinke. 'Trenutno je vodostaj nizak pa ih tu nema', naglasio je Merdić

Mjerne postaje na kojima komarce broje članovi Merdićeva tima su Pampas, Portanova, Strossmayerova, Poljski put, Avenue Mall, Tvrđavica, Centar, Zrinjevac, Mercator, Remiza, Sjenjak, Uske njive, Jug 2, Vukovarska, Donji grad, Višnjevac.


Romano Kristić, pročelnik Grada Osijeka za socijalnu skrb i zdravstvo, rekao je da gradska uprava na osnovi ovih informacija donosi odluke o suzbijanju komaraca u gradu i izdaje naloge za zaprašivanje odnosno tretiranje legala ledenim granulama. Za taj program u gradskom proračunu ove godine rezervirano je 7,5 milijuna kuna.

Suzbijanje legla, prema tom programu, primarni je način suzbijanja, a zaprašivanje izvanredni, jer je štetan za ljude i okoliš, s obzirom da se koristi pesticid Reslin super, koji jednako uništava komarce i sve ostale kukce, uključujući vrlo korisne kukce. U zaleđenim granulama, s druge strane, nalazi se protein izoliran iz bakterije Bacillus thuringiensis, koji se razbacuje po leglima. Granule se otapaju pa se ličinke hrane nastalom otopinom, koja je za njih štetna jer dovodi do rasprsnuća probavnog sustava. Ova metoda djeluje isključivo na komarce, a Merdić ju zato najviše zagovara.

Zahvaljujući ovakvim istraživanjima i suzbijanju u Osijeku od 1995. godine na Odjelu za biologiju determinirana je 21 vrsta komarca. Dominantna vrsta je Aedes vexans, čije odrasle jedinke mogu letjeti do 30 kilometara od legla. Za Osijeku su još važne tri vrste komaraca - Ochlerotatus sticticus, Culex pipiens i Anopheles maculipennis kompleks. Ovi podaci biolozi su dobili na osnovi preko 200 tisuća obrađenih jedinki komaraca.