obračun s napasnicima

Osječani imaju prijedlog kako spasiti pola milijuna stanovnika Hrvatske od najezde komaraca

12.02.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Osječani su spremni za novu rundu borbe protiv komaraca. Sezona kreće krajem ožujka, kada se očekuju prvi visoki vodostaji rijeka. U gradskom proračunu osigurali su 3,1 milijun kuna, ali strahuju kako su se pripremile druge općine te gradovi

Osječani su spremni za novu rundu borbe protiv komaraca, a sezona kreće krajem ožujka. Za to su u gradskom proračunu osigurali 3,1 milijun kuna za oko 30.000 hektara poplavnog područja u čijem se obruču nalazi Osijek. To je tek šest posto ukupnih površina Osječko-baranjske županije.

'Osijek je već danas spreman. Prošla godina bila je alarmantna po pitanju komaraca. Problem treba rješavati sustavno, a ne simptomatski, kako se to radi. S tim se problemom na ovom području susrećemo trećinu godine. On utječe na kvalitetu i standard građana, ali direktno i na gospodarstvo, jer komarci stvaraju probleme u kontinentalnom turizmu i stočarstvu. Komarci se ne smiju koristiti za politička prepucavanja. Ključno je pitanje jesu li sve općine te gradovi osigurali novac u svojim proračunima za ovu godinu', rekao je novinarima u Osijeku zamjenik gradonačelnika Boris Piližota te dodao kako im je to bila zakonska obveza do kraja siječnja.

Ako bude bilo potrebno, Osijek je spreman osigurati dodatni novac, ali se on može koristiti isključivo za područje Grada jer, kako ističe Piližota, to plaćaju osječki porezni obveznici.

'Očekujemo da se u ovaj javnozdravstveni problem uključi i novi ministar zdravstva Vili Beroš. Neke općine ne mogu osigurati novac, poput Općine Bilje, koja administrativno obuhvaća puno veće područje, na kojem se nalazi i sam zaštićeni Park prirode Kopački rit. Oni hitno trebaju uputiti dopis Vladi za pomoć već sada, a ne kada stanje postane alarmantno', ukazuje Piližota.

Objašnjava kako s komarcima problema ima 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, a više od 60 posto njih za to nije izdvojilo ni kune. Ozbiljnih problema s komarcima, potkrepljuje svoje navode činjenicama, ima oko pola milijuna stanovnika u pet slavonskih županija. Stoga predlaže:

'Proračun Republike Hrvatske iznosi 145 milijardi kuna. Ako bi se godišnje sustavno izdvajalo između 0,01 i 0,03 posto državnog novca, odnosno od 15 do 45 milijuna kuna godišnje za komarce, riješio bi se taj problem u ovom dijelu Hrvatske', kaže.

Lani se nitko nije javio ni na natječaj za aviotretiranje, što pripisuje malom iznosu.

'Kada je za aviotretiranje izdvojeno pet milijuna kuna, onda je bilo zainteresiranih. U Hrvatskoj nema više ni poljoprivredne avijacije koja se bavila time. Rješenja postoje, ali je pitanje volje', zaključuje zamjenik osječkog gradonačelnika.

Najveće izvorište komaraca je zaštićeni Kopački rit.

'Ako kopiramo europske zakone, možemo onda i model za to kako su riješili problem komaraca u zaštićenim područjima u Nizozemskoj i Njemačkoj', kaže Piližota.

Lani su Osječani za borbu protiv komaraca potrošili 2,8 milijuna kuna, a tretirano je oko 30 tisuća hektara površina, dok je prijašnjih godina prosjek iznosio od 15 do 25 tisuća hektara.

'Prve preporuke za larvicidne tretmane očekujemo u travnju i svibnju, a zadimljavanje grada u svibnju i lipnju', iznio je novinarima plan ovogodišnje borbe protiv komaraca Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.