SMJENA SAVJETNICE ZA KULTURU

Osipaju se Kerumovi savjetnici u Banovini

18.02.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Iz šturog priopćenja koje je odaslano iz Banovine, moglo se saznati da Nansi Ivanišević, u proteklom periodu savjetnica gradonačelnika Željka Keruma za prosvjetu i kulturu, više neće obnašati tu funkciju, već se vraća na prethodno radno mjesto u Uredu državne uprave

Na kraju priopćenja još se dodaje da je na mjestu savjetnice pomogla u strukturiranju Službe za kulturu i umjetnost te Službe za prosvjetu i tehničku kulturu. Nansi Ivanišević je široj hrvatskoj javnosti poznatija kao ministrica kulture u vladi Zlatka Mateše 1999, kada je još kraće bila na toj funkciji, samo tri mjeseca.

Nansi Ivanišević

Tada je njen mandat završen silom prilika jer je HDZ izgubio izbore, a ni ovaj joj mandat na položaju savjetnice gradonačelnika nije potrajao. Kako saznajemo, u Banovini nisu bili zadovoljni njenim radom od samog početka. Nadalje, nakon samo dva mjeseca i Zdenko Dvornik, savjetnik za urbanizam, odlazi s funkcije.

Prilika za smjenu Nansi Ivanišević, koja nije ostvarila elementarne pretpostavke za financiranje kulture i prosvjete u Splitu, otvorila se poslije skandala oko dva karnevala u Splitu, a karneval je zadnja stvar kojom bi se bilo tko trebao baviti u gradskoj vlasti. Najveće nezadovoljstvo njenim radom, kako saznajemo od izvora u Banovini, izražavala je zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković koja je na kraju morala raditi i ono što je bio savjetničin posao.

Željko Kerum je očito procijenio da je idealan trenutak za ispravljanje greške u odabiru i našao je svog Krnju za situaciju koja mu je nanijela više štete nego koristi. On je već nekoliko dana prije karnevala govorio da je to stvar gradskih službi i da to njega ne zanima. Iz gradske vlasti nismo dobili odgovor hoće li se uopće popunjavati upražnjeno mjesto savjetnika. Po logici stvari, te poslove treba obavljati pročelnik za prosvjetu i kulturu.

Na kraju se može zaključiti da Kerumova ideja sa savjetnicima koji ni za što ne odgovaraju i imaju zadnju riječ u svakom resoru nije dobra zamisao. Samo su se povećali troškovi, a rezultat je gotovo nikakav, što se može zaključiti po potpunoj obamrlosti svih ozbiljnih aktivnosti i inicijativa u Splitu. A Split i Splitsko-dalmatinska županija dramatično prednjače po rastu i postotku nezaposlenosti.