javno predstavljanje

Osijek želi nastavak Programa društveno poticane stanogradnje

09.07.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Kako bi potakla Osječane da se prijave za kupovinu ili najam stana putem Programa društveno poticane stanogradnje (POS), osječka Gradska uprava u utorak je za građane organizirala javno predstavljanje tog programa

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, u okviru POS-a u Osijeku je do sada izgrađeno 110 stanova. 2004. godine su useljena 72 stana na lokaciji Uske njive, a 2016. godine 38 stanova u Vukovarskoj ulici.

'Želimo nastaviti taj oblik poticanja stanogradnje i Osječanima omogućiti da uz povoljne uvjete riješe stambeno pitanje. Prije desetak dana započeli smo s anketiranjem sugrađana i ono traje još tjedan dana. Anketa je dostupna na internetskoj stranici Gradske uprave. Do sada je 36 sugrađana iskazalo ozbiljnu namjeru za Program POS', rekla je Gamoš.

Dodala je kako Gradska uprava namjerava dati svoj doprinos realizaciji tog projekta kako bi građani imali što nižu cijenu četvornog metra stana. 'U ovom trenutku još uvijek nismo precizirali točnu lokaciju i kvadraturu zgrade. Imamo više opcija i odlučit ćemo o tome nakon obrade svih pristiglih anketnih upitnika', zaključila je Gamoš.

Žunić: Kroz POS do sada izgrađeno 8.000 stanova

Krešimir Žunić, zamjenik direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je rekao kako je u Hrvatskoj kroz program POS do sada izgrađeno osam tisuća stanova čija je investicijska vrijednost nešto više od četiri milijarde kuna.

'U ovom trenutku u Osijeku utvrđujemo interes građana za daljnji nastavak POS-a. Vrlo je bitno da vidimo koliki će biti odaziv. Ovisno o rezultatima ankete i odaziva poduzimat ćemo daljnje korake', rekao je Žunić dodavši da je za potrebe POS-a u državnom proračunu na raspolaganju oko 250 milijuna kuna.

Po njegovim riječima za gradnju zgrade u Osijeku potreban je interes od 40 do 50 osoba. Pojasnio je da dio investicije kreditiraju kupci kroz 15 posto učešća i kroz 45 posto kredita poslovne banke.

'Na taj način mi prije useljenja kupaca naplatimo 60 posto investicijske vrijednosti. Preostalih 40 posto kreditiramo sa jedan posto kamate na poček, a kamata za vrijeme otplate kredita koja je prošlog tjedna izglasana u Saboru je dva posto. Do sada je bila tri posto', rekao je Žunić naglasivši kako je POS namijenjen i osobama starijim od 45 godina jer je u POS-u najvažniji je kriterij kreditna sposobnost koju utvrđuje poslovna banka.

Po njegovim riječima za program POS-a prednost imaju oni koji još nisu riješili stambeno pitanje, međutim kad se iscrpe ti kandidati mogu se javiti i oni koji su riješili stambeno pitanje.

'Zbog toga radimo popis reda prvenstva i najviše bodova dajemo zaštićenim najmoprimcima, zatim podstanarima, slijede oni koji žive kod roditelja, zatim oni koji žive u vlastitoj ali neadekvatnoj nekretnini i na kraju oni koji imaju riješeno stambeno pitanje', zaključio je Žunić.