NEPOKORENI GRAD SLAVI

Osijek položio ispit tolerancije: Pride bez izgreda

06.09.2014 u 16:53

  • +8

Prva osječka povorka ponosa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Crol.hr

Bionic
Reading

Sudionici i organizatori prvog Osijek Pridea imaju razloga za zadovoljstvo. Unatoč pozivima na prazan grad, to se nije dogodilo, a nisu se obistinile ni crne najave nekih desno orijentiranih medija koji su 'neslužbeno saznali da Kohorta sprema nerede', javlja portal Crol.hr

U povorci koja je okupila oko 300 sudionika, od poznatijih su lica sudjelovali su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, direktor Sportskih objekata u Osijeku Stjepan Čuraj, glasovita osječka kazališna glumica Anita Schmidt koja je vodila program te osječki laburist Jaroslav Pecnik. Među brojnim transparentima bili su 'Inati se Slavonijo', 'Homofobi u svoja 4 zida', 'Voli bližnjeg svog', 'Policija je tu zbog vas', 'Nepokoreni grad', 'Tražimo temeljna ljudska prava', izvještava Crol.hr

Okupljenima se obratio ministar Vrdoljak, kazavši da mu ovo nije prva Povorka ponosa.

'Drago mi je što je jučer u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo, a ispada da to Osijek danas slavi. Budućnost je moguća jedno uz toleranciju i razumijevanje, a danas smo napravili prvi korak', rekao je i zaradio gromoglasan pljesak.

S velike terase hotela 'Osijek' građani su pljeskom pozdravili povorku, a Mirna Zlatić ispred organizatora okupljenima je poručila sljedeće: 'Zajedno smo se borili u ratu, budimo zajedno i u miru. Ne tražimo dodatna, nego jednaka prava i ne želimo živjeti u strahu na svojim poslovima i u školama.'

Kako je kazao Dario Premec, glasnogovornik osječke policijske uprave, povorku je, uz zaštitare, osiguravalo stotinjak policajaca. Sudionici su se mirno razišli oko 13 sati, a druženje će nastaviti i tijekom dana. Organizatori, udruga LIBERos, na štandovima su prodavali majice s motivom poznatih 'osječkih radijatora', odnosno spomenika braniteljima Domovinskog rata u duginim bojama te vizualom ovogodišnje Povorke, kako bi prikupili sredstva za beskućnike smještene u Domu Sv. Vinka. Prodali su ih 80-ak i prikupili oko 3000 kuna.

Osim Osječana u Povorci ponosa bili su gosti iz Zagreba, Splita, Beograda, Makedonije i Crne Gore.

Tijekom šetnje središtem grada, između ostalog i osječkom Promenadom, nitko od prolaznika ili građana koji su sjedili u obližnjim kafićima nije reagirao na Povorku ponosa. Cijelo vrijeme i na Trgu Ante Starčevića i putem gradom, povorku su pratile jake policijske snage.

Članica Organizacijskog odbora Tajana Lučić izrazila je zadovoljstvo i brojem sudionika i, kako je kazala, dostojanstvenim obilježavanjem 'prvog izlaska u javnost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba'.

'S nama su bili i naši prijatelji, prijateljice i građani koji su dali podršku pravu na drukčije životne stavove i opredjeljenje' rekla je Lučić.

Zahvalila se i Gradu Osijeku na podršci u organizaciji Povorke ponosa.

Zadovoljstvo dostojanstvenom Povorkom ponosa izrazio je i gost iz Beograda Aleksandar Sekulić, koji je rekao kako su Osijek i njegovi stanovnici pokazali da je riječ o hrabrom gradu i ljudima.

Najavio je da će se u Beogradu Pride parada održati 28. rujna i pozvao sve zainteresirane za dolazak u Beograd.

Sudionike Povorke ponosa pozdravio je i gost iz Soluna, Apostol Karabais, koji je rekao kako je organizacija Povorke ponosa bila besprijekorna.

Više o prvom Osijek Prideu možete doznati ovdje