MILANOVIĆ U ZELENOJ ČISTKI

'Osigurat ćemo svakom makar minimum socijalne sigurnosti'

21.04.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje, volonterima koji danas čiste divlja odlagališta diljem zemlje u Zagrebu su se na dvjema lokacijama priključile i neke poznate face s hrvatske političke scene. Podizanju svijesti građanstva o važnosti čistoće okoliša u kojem živimo, a u sklopu međunarodne akcije World Cleanup 2012. i globalnog pokreta Let's do it, jutarnjoj akciji skupljanja otpada u zagrebačkom naselju Retkovec III priključili su se tako ministrica okoliša Mirela Holy, ministar rada Mirando Mrsić, sveprisutni Milan Bandić, a nenajavljen, i također spreman zasukati rukave i skupljati smeće, podršku je volonterima došao dati i premijer Zoran Milanović

Budući da je Hrvatska pred vratima EU, jedna od važnijih promjena koja se ima desiti u idućih nekoliko godina sigurno je pitanje ekologije i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i recikliranje otpada.

'Zato je važno uputiti poziv svim građanima Hrvatske da drže svoju zemlju čistom, a ne da šetajući park-šumama i prirodom općenito iza sebe ostavljaju hrpe smeća, od papirića i vrećica do automobilskih guma ili čak cijelih olupina', rekao je Milanović u ranojutarnjoj akciji u Retkovcu.

U međunarodnoj World cleanup akciji ove godine sudjeluje preko 90 zemalja, a Hrvatska se pod sloganom 'Zelena čistka' i pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića u nju ove godine priključila prvi put. Od voditeljice kampanje Helene Traub doznali smo da se u Hrvatskoj odazvalo i više gradova nego što je najavljeno, čak preko 70, a s preko 30 tisuća volontera u cijeloj državi 'Zelena čistka' preuzima apsolutni primat najmasovnije volonterske akcije ikada održane u Hrvatskoj. Hrvatskim kolegama u Zagrebu 'upomoć' su pristigli i Slovenci, a kako nam tvrdi Helena Traub, na području Samobora čak će i slovenski ministar šuma pomoći aktivistima u čišćenju ilegalnih odlagališta.

Ideja za ovaj projekt izrasla je iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!) koja je 3. svibnja 2008. okupila 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo pet sati. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne tri godine i više od 22 milijuna eura!

Ciljevi akcije su okupiti volontere i organizacije u zajedničkoj akciji čišćenja te 21. travnja 2012. očistiti ilegalno odložen otpad u cijeloj Hrvatskoj, podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje kao zajedničkog dobra sviju, izraditi javni, svima dostupan, web registar divljih odlagališta otpada, povezati predstavnike svih sektora za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske, i utjecati na promjenu vrste i/ili količine materijala koji se koriste za ambalažu u proizvodnji i uslugama

Volonterima iz raznih eko-udruga, školarcima i građanstvu, u čišćenju se pridružila i Hrvatska vojska, a na Zavrtnici, i to na potezu između stare i Nove Branimirove ceste, uz pozdrave aktivistima, pojavio se i vrhovni zapovjednik HV-a, predsjednik Ivo Josipović, te pozdravivši vojsku, čestitao im na zalaganju.

Kao i kolega mu Milanović, i Josipović je navukao rukavice i simbolično premjestio nekoliko vreća za smeće s jednog mjesta na drugo, odradio nekoliko fotografiranja i nestao za manje od 10 minuta.

Iako su se pripadnici Sedme sile uporno pokušavali 'ogrebati' za neku izjavu Milanovića i Josipovića vezanu uz aktualne dnevno-političke teme koje s ekologijom nemaju veze, ni jedan od političara nije htio davati takve izjave, doslovce molivši novinare da se drže Dana planeta Zemlje.

Milanović ipak nije mogao izdržati, pa je na upit o razlozima najnovijeg rasta cijene struje izjavio da je to 'najlogičnija stvar, jer je ona do sada bila ispod svake tržišne cijene i kao takva neodrživa', a na primjedbu da država tim potezom direktno ugrožava standard stanovništva Hrvatske, Milanović je vješto odgovorio, pa se čak i zakleo, da će 'po bilo koju cijenu osigurati svakom hrvatskom građaninu makar minimum socijalne sigurnosti'