SORRY, KOMPA

Osam razloga za smjenu Vladimira Fabera

23.06.2009 u 23:54

Bionic
Reading

Ivo Sanader čak je tri puta zahtijevao od ministra Tomislava Karamarka da smijeni Fabera. O razlozima Sanaderova nezadovoljstva Faberovim radom još se nagađa, a neki od njih javnosti dosad i nisu bili poznati

ZAGREB - Novi državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Vladimir Faber dobio je na korištenje službeni tamni Audi A6 i veću plaću od one koju je imao kao ravnatelj policije, piše u novom broju tjednik Globus.

Dobio je i lijep ured, tajnicu i ostale povlastice koje idu uz 'unapređenje'. Tako mu je njegov ministar, inače dugogodišnji prijatelj i suradnik Tomislav Karamarko, s kojim je u tome vrućem resoru više puta pokusao istu neslanu kašu, pokušao reći: 'Sorry, kompa', prenosi Jutarnji list.

Micanje prvog policajca, koji je prije samo osam mjeseci srčano najavio depolitizaciju policije i vraćanje povjerenja građana u nju, u topli dužnosnički zapećak bilo je, po riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, potrebno da bi 'sustav postao učinkovit'. Potpredsjednici je premijer Ivo Sanader već davno namijenio ulogu megafona koji u neugodnim situacijama javnosti odašilje bizarna objašnjenja.

U nedostatku jasnog i uvjerljivog objašnjenja za njegovu naprasnu smjenu danima se nagađa o pravim razlozima. Iz policijskih se krugova bliskih Vladimiru Faberu, međutim, neslužbeno može doznati da njegova smjena za njih nije iznenađenje. U minulih je osam mjeseci premijer Sanader, tvrde isti izvori, Fabera pokušao smijeniti čak tri puta i treći je put ministar unutarnjih poslova Karamarko, koji formalno predlaže i razrješava ravnatelja policije, napokon popustio.

U krugu Faberovih suradnika uvjereni su da nema nikakva konkretnog povoda za njegovu smjenu, osim potrebe vrha HDZ-a da ponovno uspostavi političku kontrolu nad policijskim timovima koji su, ohrabreni Faberovim izjavama o depolitizaciji policije, počeli provoditi obrade ne osvrćući se na 'nedodirljive', tvrdi Globus.

Svi Faberovi grijesi

1. ČISTKA U DUBROVNIKU
Smjena šefa dubrovačke policije Ivana Krešića, kadra Luke Bebića, koji je počinio niz propusta oko korčulanske narkomafije te u istrazi nerazješnjene smrti Australke Britt Lapthorne.

2. POKUŠAJ ČISTKI U SPLITSKOJ POLICIJI
Pokušaj smjene načelnika PU splitsko-dalmatinske Ivana Merćepa, koji se smatra odgovornim za posve usporenu istragu oko afere Brodosplit.

3. KRITIKA POLITIZACIJE U POLICIJI

Istup pred Odborom za praćenje pristupnih pregovora, kada je Faber rekao da se 'predugo smrdljiv proizvod zamatao u celofan'.

4. PREDBOŽIĆNA TAJNA ISTRAGA

Pokretanje tajne istrage uoči Božića prošle godine, o kojoj se u javnosti još ništa ne zna i koja je naprasno zaustavljena.

5. SMJENA U KARLOVAČKOJ POLICIJI
Smjenjivanje načelnika PU karlovačke Nenada Kranjčeca i njegova zamjenika, koji su bili pod izravnim patronatom ministra obrane Branka Vukelića.

6. ISTRAGA AFERE KAMIONI
Policijsko saslušanje državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivice Bačića, bivšeg najbližeg suradnika Berislava Rončevića koji je vodio nabavku spornih kamiona u MORH-u.

7. HAPŠENJA U AKCIJI IPSILON
Akcija Ipsilon u kojoj je, uz Dražena Golemovića, uhićen veći broj policijskih službenika, carinik i šef pazinske ispostave Porezne uprave, inače kandidat HDZ-a na lokalnim izborima.

8. KADROVIRANJE U USKOČKIM ODJELIMA

Formiranje uskočkih policijskih odjela, pri čemu Faber nije želio udovoljiti svim kadrovskim zahtjevima iz političkog vrha.