U BUGARSKOJ

Osam osoba poginulo u izlijevanju rijeke

08.02.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Bugarske vlasti jučer su proglasile dan žalosti i upozorile da na dvije brane prijeti izlijevanje te pozvale građane da budu spremni za evakuaciju

Nabujala rijeka u Bugarskoj izlila se u ponedjeljak izvan svog korita ostavljajući za sobom osmero mrtvih i desetke potopljenih domova. Bugarske vlasti jučer su proglasile dan žalosti i upozorile da na dvije brane prijeti izlijevanje te pozvale građane da budu spremni za evakuaciju. Kako bi se spriječile nove poplave, javlja AP, započelo je kontrolirano ispuštanje vode kojim bugarske vlasti žele spriječiti izlijevanje rijeka.

Europa se već tjedan dana bori s ekstremnim vremenskim uvjetima. Tisuće Europljana i dalje su zarobljene u zabačenim selima na Balkanu, a stotine ljudi, većinom beskućnika, umrlo je na temperaturama koje su se spuštale i do 36 stupnjeva ispod ništice. Uz sve nedaće vlastima prijete poplave uzrokovane topljenjem obilnih količina snijega.

U bugarskom selu Biser poplava je odnijela najmanje desetak kuća, srušena stabla blokiraju ceste, a ulice su prekrivene blatom. Veterinarske službe skupljale su strvine životinja. Načelnica Bisera potvrdila je da je pokušavala upozoriti seljane da nailazi 2,5 metara visok vodeni val nakon što je dobila dojavu, ali sve se dogodilo tako brzo da ništa nije mogla učiniti.

Stanovnicima sela dostavljena je hrana, voda i lijekovi. Zasad je pronađeno osam tijela, a još uvijek se traga za starijim bračnim parom.