MIRSAD REPAK

Osam godina zatvora bivšem HOS-ovcu za Dretelj

14.04.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Vrhovni sud Norveške osudio je Mirsada Repka iz BiH za zločin nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine, koji je počinio 1992. godine kao pripadnik HOS-a na osam godina zatvora. Kazna je veća čak i od one koju je tražio tužitelj

Prema procjeni suda, Repak je bio na zapovjednoj dužnosti u toj vojsci i sudjelovao je u zatvaranju 13 osoba u logor Dretelj, gdje su uglavnom zatvarani Srbi.

Najviši sud u Norveškoj proglasio je Repka (44) krivim za 'lišavanje slobode i nanošenje patnje žrtvama'. Kazna od osam godina zatvora premašuje zahtjev Tužiteljstva, koje je zatražilo kaznu od šest godina.

Repku je naloženo da plati znatnu financijsku odštetu žrtvama.

Norveška agencija NTB prenosi riječi Repkovog odvjetnika Johna Christiana Eldena, koji ocjenjuje da je 'vrlo bizarno da Vrhovni sud zanemari zakon na snazi u BiH gdje je parlament izdao dekret o amnestiji za sva djela lišavanja slobode koja nisu povezana s ratnim zločinima'.

Kazna je stroža od one na koju je uložena žalba, a iznosila je četiri i pol godine zatvora.

Repak s obitelji živi u Norveškoj od 1993. godine, a ima i norveško državljanstvo od 2001. godine.

Nedavno je Okružni sud u Stockholmu osudio Ahmeta Makitana, bivšeg pripadnika HOS-a, na pet godina zatvora za zločine nad Srbima u logoru Dretelj.

Makitan, švedski državljanin koji je rođen u BiH, osuđen je za mučenje 21 srpskog zatvorenika u logoru Dretelj, gdje je bio stražar, u razdoblju od svibnja do kolovoza 1992. godine.