NESUGLASICE BRAZILA I SAD-a

Oružje pod kontrolu!

07.06.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Četrdeseta opća skupština Organizacije američkih država (OAS) posvećena kontroli oružja počela je u nedjelju navečer u Peruu, u vrijeme napetosti izazvanih iranskim nuklearnim pitanjem i nesuglasicama SAD-a i Brazila zbog Hondurasa.

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Limu gdje će sudjelovati na prvom od dva dana rasprava šefova diplomacije 33 aktivnih članica Organizacije američkih država.

U utorak bi latinoameričku turneju trebala nastaviti u Ekvadoru, potom u Kolumbiji, prije Barbadosa u četvrtak.

Clinton se neće sastati s brazilskim kolegom Celsom Amorimom koji ne dolazi u Limu, dok su dvije zemlje u neslozi po pitanju novog plana sankcija protiv Irana za koji Washington želi da ga usvoji Vijeće sigurnosti UN-a.

Brazil, nestalni član Vijeća, protivi se sankcijama i zalaže se za sporazum koji je SAD odbacio a kojim se predviđa obogaćivanje iranskog urana u Turskoj za istraživački reaktor Irana.

Clinton je nedavno govorila o 'teškom neslaganju' Washingtona s brazilskom diplomacijom oko Irana.

Brasilia i Washington ne slažu se ni oko Hondurasa, isključena iz Organizacije američkih država nakon državnog udara na predsjednika Manuela Zelayu prije godinu dana, koji će biti tema rasprava u Limi.

'Nastavljamo raditi na njegovoj reintegraciji', izjavio je glavni tajnik Organizacije Jose Miguel Insulza otvarajući skupštinu u nedjelju.

Glavna tema skupštine je naoružanje.

Peru, zemlja domaćin, osuđuje povećanje za 150 posto vojnih troškova u razdoblju od 2005.-2009. u odnosu na 2000.-2004. Zahtijeva transparentnost pri kupnji oružja.

Nacrt rezolucije ističe 'važnost promicanja kontrole oružja' u Latinskoj Americi, zoni neširenja nuklearnog naoružanja.