POJAČANJE NAPETOSTI

Oružani sukob na granici Izraela i Libanona, oglasio se i Netanyahu

27.07.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Hezbollah je u ponedjeljak napao izraelsku vojsku na libanonsko-izraelskoj granici, rekao je libanonski izvor upoznat s operacijom Hezbollaha.

Izraelska vojska navodi da se na granici dogodio "sigurnosni incident", a izraelski mediji pišu da je došlo do izmjene vatre s Hezbolahom, šijitskom militantnom skupinom koju podržava Iran.

Izraelska vojska naredila je stanovnicima u području blizu sukoba da ostanu u svojim domovima. Zasad nema dojava o žrtvama.

Reutersov svjedok u Libanonu izbrojao je da je palo desetak izraelskih granata na područje zvano Sheeba Farms, blizu izraelskih položaja.

Libanonski izvor navodi da je Hezbollahov napad osveta zbog smrti borca te militantne skupine koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu kod Damaska prošloga ponedjeljka.

"Libanon i Hezbolah snosit će odgovornost za bilo kakav napad s libanonskog teritorija", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u televizijskom obraćanju.

Nakon ubojstva dva člana Hezbolaha u Damasku prošlog kolovoza, vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah obećao je da će odgovoriti na svako izraelsko ubojstvo njegovih boraca.

Hezbolah se u Siriji bori na strani predsjednika Bašara al-Asada, kojega podržava i Hezbolahov sponzor Iran.

Izrael smatra prisustvo Hezbolaha i Irana u Siriji strateškom prijetnjom i izveo je stotine napada na mete povezane s Iranom u Siriji.

U Šestodnevnom ratu protiv susjednih arapskih zemalja Izrael je Siriji oteo Golansku visoravan.