NESMJENJIVI SANDINIST

Ortega pred trećim predsjedničkim mandatom u Nikaragvi

07.11.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Bivši vođa sandinističkog pokreta u Nikaragi Daniel Ortega premoćno vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju u toj zemlji, pokazali su prvi nepotpuni podaci koje je u ponedjeljak priopćila izborna komisija u Managui

Po tim podacima, Ortega je osvojio 66 posto glasova, a najbolje plasirani predstavnik razjedinjene desnice Fabio Gadea dobio je tek 25 posto glasova. Bivši predsjednik države, konzervativni kandidat Arnoldo Aleman na dalekom je trećem mjestu s oko sedam posto glasova.

Vladajuća sandinistinča stranka već je tijekom noći objavila pobjedu i tisuće Orteginih pristaša preplavile su ulice Manague, glavnog grada Nikaragve, skandirajući Ortegino ime.

Veliki favorit, nekadašnji geriljero od 65 godina, saveznik venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, dobio je od Vrhovnog suda kontroverznu odluku kojom mu je dopušteno da odradi drugi mandat zaredom u trajanju pet godina, suprotno onome što je predviđeno nikaragvanskim Ustavom.

'To će glasovanje biti vrlo sklono sandinističkoj fronti jer se prvi put organiziraju izbori bez straha' u korist sandinizma koji je pokazao sposobnost vladanja u miru, izjavio je Ortega, predviđajući 'masovni' izlazak na birališta.

Približno 3,4 milijuna birača starijih od 16 godina iz najveće, ali i najsiromašnije zemlje u Srednjoj Americi, u nedjelju je u prvom krugu glasalo na predsjedničkim izborima pod nadzorom međunarodnih promatrača, posebice EU-a i Organizacije američkih država.

Luis Yanez, šef misije EU-a koji je poslao stotinjak promatrača u 15 okruga i dvije autonomne pokrajine u zemlji, kazao je da je uočio anomalije tijekom glasovanja.

Dante Caputo, šef promatrača Organizacije američkih država, izrazio je pred novinarima žaljenje što su njegove ekipe naišle na 'teškoće' u pristupu glasačkim uredima, njih 20 posto od 52 ureda u koje su namjeravali otići, ne pružajući druge detalje.

Glasnogovornica dosadašnjeg predsjednika Daniela Ortege u ponedjeljak je neslužbeno proglasila njegovu pobjedu za treći mandat.

Daniel Ortega
već je bio između 1984. i 1989. prvi izabrani predsjednik u zemlji, nakon što je ljevičarski pokret Sandinista, kojem je bio na čelu, 1979. svrgnuo s vlasti diktatora Anastasia Somozu. Nakon dva neuspjeha 1996. i 2001. Ortega se, ublaživši retoriku, vratio na vlast 2007. godine, a svoju je popularnost povećao kombinirajući populizam s orijentacijom na tržišno gospodarstvo, kojem se kao vođa sandinista nekad protivio.