DALMACIJA U KAOSU

Orkanska bura trese most u Dubrovniku

18.02.2009 u 20:29

Bionic
Reading

Snijeg koji cijeli dan pada na širem dubrovačkom području prouzročio je teškoće u prometu i u opskrbi električnom energijom, a za sutra je otkazana nastava u svim dubrovačkim školama

No ono što više zabrinjava jest to što se dubrovački most dr. Franje Tuđmana trese i 'ispušta' čudne zvukove. U izravnom javljanju HRT-ova novinara s mosta, koji je zatvoren za sav promet, gledatelji su mogli čuti klepetanje i lupanje. No, mjesta panici nema, jer navodno konstrukcija mosta čvrsto stoji, a orkanska bura trese 'samo' čelične sajle mosta.Na području Dubrovnika i Metkovića u posljednjih nekoliko sati dogodilo se nekoliko prometnih nesreća, doznaje se od dubrovačko-neretvanske Policijske uprave, koja upozorava vozače da se prilagode uvjetima na cesti, piše Hina.

Snijeg koji je danas pao prekinuo je i zračni promet jer je pista zatrpana s petnaestak centimetara snijega i leda, nastava u školama na dubrovačkom području teče normalno, osim u osnovnim školama 'Mokošica' i 'Orašac' gdje je zbog snijega nastava odgođena.

Djelatnici poduzeća 'Dubrovnik ceste' stalno su na terenu i čiste prometnice te upozoravaju vozače da se prilagode zimskim uvjetima.

U MAKARSKOJ SNJEŽNO NEVRIJEME

Snježno nevrijeme praćeno vrlo jakom burom, što na udare puše brzinom i do 110 kilometara na sat, te niskom temperaturom od samo jednog stupanj Celzija pričinja poteškoće u Makarskoj kao i u ostalim mjestima na Makarskom primorju.

Autobusni promet odvija se s poteškoćama, autobusi voze uglavnom do Splita i jedna linija do Dubrovnika, a za Zagreb i Rijeku otkazane su sve linije.
Trajektni promet od jutros je u prekidu, a na Biokovu gdje se temperatura spustila na minus 15 stupnjeva Celzija palo je više od metra novoga snijega koji je u nanosima viši od dva i pol metra.
Gradske prometnice u Makarskoj zaleđene su i promet se vrlo otežano odvija, a slično je u Baškoj Vodi, Brelima, Podgori i drugim mjestima na Rivijeri.

Jadranska magistrala stalno se čisti i posipa solju i pijeskom, pa za sada nema većih poteškoća u prometu. Na putnom pravcu Dupci kod Brela - Šestanovac prometuje se s manjim poteškoćama, a na prometnici Makarska - Vrgorac preko Biokova se zbog snijega koji stalno pada promet prilično teško odvija i makarska policija preporučuje vozačima da ne kreću na put tim dijelom ceste, piše Hina.