KUŠČEVIĆ OŠTRO

'Organizirano napadaju i članove moje obitelji; netko će za to vrlo brzo odgovarati'

27.06.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Ministar uprave Lovro Kuščević zastao je nakratko pred novinarima na Markovom trgu uoči sjednice Vlade kako bi odgovorio na najnovije optužbe vezane uz sudske presude u korist širenja njegova posjeda na otoku Braču. Poručio je da i današnji medijski natpisi predstavljaju 'niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka'

'Na sve to sam argumentirano već odgovorio, predočio potrebnu dokumentaciju, pa čak i pravomoćne sudske presude. Ovo su organizirani napadi na mene kao ministra, na moj osobni integritet, pa čak i na članove moje obitelji. Vjerujte, vrlo brzo će netko za to odgovarati', najavio je ministar Lovro Kuščević.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u aferu oko ministra Kuščevića uključio se i USKOK koji provodi izvide oko posla s nekretninom u Supetru ali i ostalih dubioza oko ministrovih nekretnina.

Dnevnik kaže da u javnost izlaze novi detalji iz Kuščevićeve prošlosti među kojima posebnu pažnju pobuđuje posao s otkupom nekretnine u Supetru od vlastite tvrtke 2010. godine., koju će 6. kolovoza 2013. prodati grupaciji Svpetrvs hoteli d.d. za 2,2 milijuna kuna.

Riječ je o poslu koji je , kako je to opisao Kuščevićev otac, sadašnjem ministru bio 'najbolji poslovni potez'.

Prema pisanju portala 24 sata, Kuščević je prema poreznom rješenju, koje im je poslao za navedenu kupnju, svojoj tvrtki platio 1,044.855 kuna, iz čega proizlazi da je na nekretnini u tri godine zaradio 1,2 milijuna kuna.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

O investiciji u 11 stanova po programu Poticane stanogradnje u Nerežišćima, dok je Lovro Kuščević bio načelnik te općine, izvijestio je 24sata. Ta investicija bila je vrijedna 5,5 milijuna kuna, a na traženje načelnika vodio ju je državni APN.

'Tri POS-ove zgrade niknule su nekih 20 metara od vile Lovre Kuščevića u Nerežišćima, točno prekoputa bazena. Ali pet stanova u njima niti danas nije prodano unatoč cijeni malo višoj od 1000 eura za četvorni metar. Od ovih šest kupljenih samo je troje kojima su ti stanovi originalno i bili namijenjeni. A ostala tri?

Vlasnik jednog je tvrtka koja se zove Dalmatinske vile, a bavi se iznajmljivanjem nekretnina. Vlasnik drugog je aktualni načelnik općine Nerežišća Svemir Obilinović, koji ga tijekom ljeta iznajmljuje turistima, a vlasnik trećeg stana je Ivica Žuvić, šogor Lovre Kuščevića', piše 24sata, podsjećajući da je Kuščević bio jamac za kredit Žuviću, koji je vlasnik vikendice u uvali Grška u kojoj se ministar odmara.

Portal Index.hr otkrio je da je četiri vrijedne parcele Kuščević dobio u vlasništvo odlukom sutkinje Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine

Dio oporbe pozvao je u srijedu u Hrvatskom saboru tijekom slobodnog iznošenja stajališta na smjenu ministra Kuščevića zbog afere s nekretninama tvrdeći da bi su svakoj drugoj državi takva afera značila ostavku.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da se tu ne radi samo o dvije nekretnine koje nisu upisne u katastar, već o dužnosniku koji je stvorio sustav premrežen nepotizmom i korupcijom.

"Radi se o političaru koji izvlači nekretnine iz poduzeća koje potom završi u stečaju, a on u tom postupku milijune, točno onoliko koliko je trgovačko društvo dugovalo kada je otišlo u stečaj, radi se o političaru koji mijenja prostorne planove da bi njegova obitelj i prijatelji zgrnuli novce", ustvrdio je Grbin te pozvao HDZ "da zaštite minimum dostojanstva u državi i smjene Kuščevića".

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Smjenu Kuščevića traži i Nikola Grmoja (Klub Mosta) koji ističe da je puno ljudi u ovoj državi u akademskom i poduzetničkom smislu napravilo mnogo više od Kuščevića, ali da se nisu obogatili, a neki su, kaže, i napustili Hrvatsku. "Postavlja se pitanje zašto. Zato što je nedostajao ključni sastojak u Lovrinom receptu za uspjeh - nisu bili članovi vladajuće stranke niti načelnici iz redova te stranke", ocijenio je.

"U normalnoj državi ovakva afera znači ostavku ministar, a samo u Plenkovićevoj Hrvatskoj ne znači jer kad bi primijenio takve kriterije morao bi se odreći više od polovice ministara", ustvrdio je Grmoja.