GAJ POSVAĐAO SINDIKALNE LIDERE

Orešković želi smijeniti sindikalnog povjerenika

01.12.2011 u 22:10

Bionic
Reading

'Upravo sam suspendiran, objavite to u medijima', poručio je Željko Vuković, sindikalni povjerenik Gaja nakon što mu je Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a, dojavio da će središnjici sindikata već ujutro predložiti njegovo razrješenje. Narušen odnos između dvojice sindikalnih čelnika rezultat je drugačijih stavova po pitanju daljnje borbe za prava radnika. Nakon jučerašnjeg skupa radnika na kojem su novi vlasnici Gaja obećali izvijestiti o rezultatima pregovora s bankom i današnjeg šturog priopćenja da se pregovori tek nastavljaju, napetosti su među radnicima povećane

Manja grupa nezadovoljnih radnika sve glasnije zagovara pokretanje stečaja i na njihovu stranu, doduše ne otvoreno i javno, stao je Vuković. I sam razočaran što pregovori već predugo traju sa središnjicom sindikata PPDIV-a u Zagrebu, dogovorio je da će od grupe nezadovoljnih nekadašnjih zaposlenika doznati zahtjeve i proslijediti ih u Zagreb. 'Zvali su me iz sindikata u Zagrebu i rekli da ne možemo ignorirati volju tristotinjak radnika. Moramo pred njih izaći i umiriti ih', rekao je Vuković te dodao da je deset mjeseci nagovarao kolege na strpljenje pa se ništa nije dogodilo. Više, tvrdi, nema obraza tako postupati, a 'vjerojatno nema ni mandat za to'. Na novinarski upit čemu bi i kome stečaj sada koristio, kaže da mu se 'ne razmišlja o stvarima kao što je stečaj' i da središnjici samo želi prenijeti 'ono što je radnicima na duši'.

Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a, kaže da relativno mali broj bivših radnika zagovara stečaj i da to nikako nije volja većine radnika. Svakodnevno mu, tvrdi, stižu SMS molbe za opstanak Gaja.

'Većina od onih 220 bivših radnika Gaja koji su sada na Zavodu za zapošljavanje je protiv stečaja. Tako misli i većina od pedesetak onih koji su u stalnom radnom odnosu, a nemaju baš nikakva primanja. Manja grupa koja na stečaju inzistira, a ne zna što to zapravo znači, ima barem naknadu sa Zavoda za zapošljavanje pa se opet bune. Pouzdano znam da novi vlasnici Gaja od svog projekta nisu odustali, da su založili sve što su imali, da nitko ni od čega nije odustao te da stečaj ne donosi rješenje nikome', rekao je Orešković. Zato, tvrdi, dok ne dobije izravan odgovor, od pregovora neće biti ništa i ne želi poduzimati nikakve aktivnosti. Bude li ishod pregovora s bankom negativan, spreman je ubrzati procese i pronaći način za pomaganje obespravljenim radnicima.

Prođe li i stečaj, napominje Orešković, to ne znači da bi primanja sa Zavoda uslijedila odmah. Za to je potrebno barem dva mjeseca čekanja, a jedini rezultat će, prema Oreškoviću, biti prestanak rada tvornice.

Što se prijedloga o Vukovićevu razrješenju tiče, kaže da je dogovoren jedan, zajednički pristup i da on nije uključivao stečaj. Smatra da sindikalni čelnici moraju postupati jedinstveno, a ne samovoljno. Zato će predsjedništvu Sindikata ujutro poslati zahtjev za Vukovićevim razrješenjem. 'Teret odgovornosti je velik, u pitanju su životi radnika i zbog toga ne želim sudjelovati u rušenju projekta proizvodnje koji smatram dobrim', zaključio je Orešković.