sprečavanje sukoba interesa

Orešković: Zakon otvara vrata novom uhljebljivanju

10.08.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković predviđa daljnje potonuće Hrvatske na ljestvicama vezanim uz percepciju korupcije

Posebno joj smeta što Ministarstvo nije uzelo u obzir prijedloge Povjerenstva koji su išli za tim da u djelokrug Zakona o sprječavanju sukoba interesa uđu i direktori trgovačkih društava u vlasništvu županija, gradova i općina, piše Večernji list.

'Koja je logika da zamjenik načelnika jedne male općine može biti u sukobu interesa, a da primjerice šef zagrebačkog Holdinga, s puno većim utjecajem, ne može', pita se Orešković Po onom što je sad predloženo, ispada da će dužnosnici bez ikakvih ograda nakon prestanka dužnosti moći otići na posao u bilo koju javnu tvrtku ili ustanovu.

Primjerice, gradonačelnik će se, nakon isteka mandata bez ikakvih problema moći “uhljebiti” u nekoj od komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković ogorčena je takvim pristupom.

'To je ozakonjenje najviše razine političkog i stranačkog klijentelizma. U važećoj Strategiji suzbijanja korupcije teži se i zagovara jačanje antikorupcijskih mehanizama na razini regionalne i lokalne samouprave i inzistira na tome da se članovi uprava i nadzornih odbora biraju po kriterijima kompetentnosti i stručnih kvalifikacija, a tu nismo napravili ništa, osim što imamo slučajeve poput imenovanja mlađahnog sina ministra pravosuđa u nadzorni odbor lokalnog komunalnog poduzeća', navela je Orešković.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL