PREMIJER ZASTUPNICIMA

Orešković pred Saborom: Puklo je zbog SOA-e!

  • +10

Rasprava o opozivu premijera Tihomira Oreškovića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Sve optužbe protiv mene lažne su i neosnovane, a problem je što nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po meni nisu ispunjavali osnove za taj posao, kao i to što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju problema INA - MOL, a što nekima nije odgovaralo, poručio je Tihomir Orešković u svojem obraćanju zastupnicima koji će danas raspravljati o njegovu opozivu s mjesta predsjednika Vlade

'Velika mi je čast da vam se mogu obratiti kako bih mogao preuzeti ovu časnu dužnost. Kao prvo, zahvaljujem se svim zastupnicima na ukazanom povjerenju da mogu obavljati ovu dužnost, no umjesto da raspravljamo o gospodarstvu, raspravljamo o mojem opozivu. Ovo se nikad u povijesti nije dogodilo. Optužbe protiv mene teške su i moja je dužnost da se očitujem u ovom časnom domu', kazao je Orešković.

'Optužbe izrečene protiv mene lažne su i neosnovane te nisu pravi razlog mojeg opoziva', istaknuo je i naglasio: 'apsurdan je navod da želim uvesti kancelarsku diktaturu i odlučno odbacujem tezu da sam zloupotrijebio i politizirao naše službe'.

'Odluku o šefu SOA-e donio sam s predsjednicom Grabar Kitarović'

'Problem je što nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji po meni nisu ispunjavali osnove za taj posao i zbog toga sam postao prepreka, a rad aktualnog šefa pokazuje da nisam bio u krivu', istaknuo je Orešković.

Podsjetio je da je odluku o imenovanju Daniela Markića za ravnatelja SOA-e donio s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u najboljem interesu Hrvatske i Markićev dosadašnji rad dokazao je da je ta odluka bila ispravna, a posebice je podcrtao da su svi njegovi kontakti s Markićem bili u okviru njegovih zakonskih i ustavnih ovlasti.

'Karamarko je bio nezainteresiran za gospodarstvo'

'Što se tiče navoda da sam traženjem ostavke potpredsjednika izgubio povjerenje onih koji su me izabrali, Karamarko je, a što je odlučilo jučer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, u sukobu interesa i to je postalo prevelik teret za ovu vladu. Apeliram na osobnu odgovornost pojedinaca kao temeljno načelo', poručio je Orešković kazavši da se Karamarko nije odazivao na njegove pozive za razgovor i da nije imao volje za reforme.

'Neshvatljiva mi je teza da se nisam bavio gospodarstvom. Podsjećam da sam na početku mandata posjetio Austriju gdje sam se sastao s investitorima koji su mi rekli da se prvi put sastaju s premijerom Hrvatske', podsjetio je Orešković i pobrojao što je sve učinio kao premijer kako bi poboljšao gospodarstvo i istaknuo kako su investitori prepoznali da govori njihov jezik.

'Zašto mi je ponuđeno da budem potpredsjednik Vlade za investicije i financije?'

'Od prvog dana mi je u fokusu bio gospodarski rast - zaposlenost raste, plaće rastu, izvoz raste i svi indikatori idu u pozitivnom smjeru', kazao je premijer te podsjetio na nacionalni program reformi 60 mjera za pokretanje Hrvatske.

'LNG, o kojem govorimo već 10 godina, ova vlada u roku od tri mjeseca definirala je novu strategiju za plutajući LNG i taj strateški projekt stavit će Hrvatsku na energetsku mapu Europe', naglasio je te zapitao: 'kako objasniti da mi je, pored ovakvih optužbi, ponuđeno da budem potpredsjednik Vlade za investicije i financije?'.

'Nekima nije odgovaralo što štitim nacionalne interese u vezi INA-e'

Orešković se osvrnuo i na investicije koje je dogovorio u Hrvatskoj te podsjetio da je posjetio upravo ono područje iz kojeg se najviše iseljavaju stanovnici, a to je Slavonija te zaključio: 'velik napor sam uložio da se stvori pozitivna investicijska klima u Hrvatskoj'.

Govoreći o pravim razlozima svojega opoziva, Orešković je kazao da je 'pravi razlog i taj što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju problema INA - MOL što nekima nije odgovaralo'. 'Ova vlada pala je zbog osobnih interesa pojedinaca, a ja sam to htio spriječiti. Dao sam sve od sebe', kazao je i zahvalio na podršci Mostu i Domoljubnoj koaliciji.

'Ponosan sam na sve što sam napravio kao predsjednik Vlade. Poštovani zastupnici, na vama je sada odgovornost. Danas se piše povijest. Duboko se nadam da će Hrvatska naći svoj pravi put i da ćemo ostvariti naš potencijal što zaslužuju oni koji su dali živote i zdravlje za Hrvatsku. Visoka je cijena plaćena za slobodu i demokraciju i to ne smijemo zaboraviti. Neka dragi Bog čuva Hrvatsku', zaključio je svoju obranu u izlaganju zastupnicima Orešković, nakon čega je nastavljena rasprava u Saboru o njegovu opozivu