UOČI LJETNE STANKE

Orešković oduševljen punjenjem proračuna

27.07.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Vlada HDZ-a i Mosta u ostavci predvođena Tihomirom Oreškovićem održala je posljednju sjednicu prije ljetne stanke na kojoj je, između ostalog, usvojila i odluku o popisu neporeznih davanja koja će biti ukinuta ili smanjena u ovoj i idućoj godini ukupno vrijednih oko 247 milijuna kuna, kao i uredbu o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. No uredbe kojom bi bebe dobile 1.000 eura, nije bilo ni na dnevnom redu današnje sjednice. Štoviše, sudeći po riječima ministra Olega Butkovića, čini se da je Vlada od te uredbe odustala

Oduševljen pozitivnim trendovima u punjenju državnog proračuna, premijer u ostavci Tihomir Orešković čestitao je kolegama te podsjetio na neke brojke vezano uz izvršenje državnog proračuna naglasivši da je u prvih šest mjeseci ove godine proračunski deficit iznosio samo trećinu prošlogodišnjeg. Naime, u prvom polugodištu deficit proračuna iznosio je 2,4 milijarde kuna što je čak 5,1 milijardu kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci 2016. iznosili su 56,3 milijarde kuna, što je 10,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istovremeno, ukupni rashodi iznosili su 58,6 milijardi kuna. U prvoj polovini ove godine ostvaren je primarni višak od tri milijarde kuna ili 0,9 posto BDP-a.

'Gospodarstvo bi moglo porasti za 2,5 posto'

'Htio sam neke dobre vijesti, odnosno ove podatke podijeliti s vama. To je odlično, čestitam! Fantastično! U ovogodišnjem proračunu planirali smo rast gospodarstva od oko dva posto, no mislim da ćemo završiti s rastom od oko 2,5 posto jer svaki je indikator u plusu: rasle su industrijska proizvodnja, potrošnja, turistički rezultati, građevina, a EU fondovi za 53 posto. Broj zaposlenih smo povećali za više od 100.000', pobrojao je Orešković.

'Prihodi od privatizacije, kojima se kani smanjiti javni dug, porasli su za 400 milijuna kuna, a vidjet će se hoće li biti prodani i državni udjeli u Sunčanom Hvaru i hotelima Imperial što bi moglo donijeti još otprilike 400 milijuna kuna dodatnih potencijalnih investicija, kazao je Orešković pa pozvao i ostale da podijele još nekoliko dobrih vijesti.

Uskoro građevinska dozvola za pristupne ceste Pelješkom mostu

Da su danas potpisani ugovori za pristupne ceste i stonsku obilaznicu koje su preduvjet za početak izgradnje Pelješkog mosta, pohvalio se ministar graditeljstva HDZ-ov Lovro Kuščević: 'Možemo očekivati da ćemo u idućih 30 dana izdati i građevinsku dozvolu.'

Stranački mu kolega Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova podsjetio je kako je jučer donesena odluka u Bruxellesu da će Hrvatska predsjedavati EU u prvoj polovici 2020. prije Njemačke.

Što Vlada ukida poduzetnicima, a što građanima?

Na dnevnom redu današnje redovite sjednice Vlade s 33 točke na otvorenom dijelu našla se odluka o ukidanju i smanjenju poreznih davanja koju je Vlada usvojila kao prvi korak u postizanju cilja postavljenog u Nacionalnom planu reformi, a riječ je o smanjenju poreznih davanja u iznosu od 330 milijuna kuna, naveo je ministar financija u ostavci Zdravko Marić

Od ukupno obuhvaćena 24 neporezna davanja, planira se njih 13 potpuno ukinuti, a oko 155 milijuna kuna iznosit će, kako se procjenjuje, direktna smanjenja poduzetnicima, dok oko 91 milijun kuna otpada na smanjenja građanima, kojima Vlada planira ukinuti jedino naknadu za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra.

Kad je riječ o poduzetnicima, predlaže se za oko 39 milijuna kuna smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma što je inače prihod Ministarstva poljoprivrede, a trebali bi i plaćati dvostruko manju naknadu za zdravstvene preglede na kliconoštvo osoba koje trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom što bi za prihode Ministarstva zdravlja značilo oko 43 milijuna kuna manje.

Vlada je zadužila ministarstva u čijoj su nadležnosti predložena neporezna davanja za izmjene podzakonskih i zakonskih propisa s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja kako bi na snagu mogli stupiti najkasnije do 1. rujna 2016., a za one koje treba izmijeniti zakone, da budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine

Kreće projekt e-Poslovanje, a nema zapošljavanja novih državnih službenika, osim...

Vlada je danas donijela odluku o pokretanju projekta e-Poslovanje koji će, kako je objasnila ministrica uprave u ostavci Dubravka Jurlina Alibegović, omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama za poslovne subjekte na jednom mjestu, siguran pristup podacima poslovnih subjekata i elektroničku komunikaciju poslovnih subjekata i javnog sektora.

'Ovaj će se projekt ostvariti kroz tri glavne sastavnice: Portal s javnim informacijama za poslovne subjekte, Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav za poslovne subjekte te Poslovni korisnički pretinac (PKP)', kazala je Jurlina Alibegović.

Ministrica je pojasnila i odluku koju je Vlada potom usvojila o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade, a riječ je također o provođenju mjera iz Nacionalnog programa reformi kako bi se smanjilo troškove za zaposlene: 'Zabrana se ne odnosi na radna mjesta vezana uz povlačenje novca iz EU fondova te ona koja su neophodna za ispunjenje uvjeta definiranih Nacionalnim planom reform.'

Također, Vlada je donijela odluku i o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo branitelja, a kako je kazao ministar branitelja u ostavci Tomo Medved, riječ je o stanovima u Korčuli, Sisku, Dubrovniku i Zagrebu.

Što je s 1.000 eura za bebe?

U međuvremenu i dalje visi pitanje što je s 1.000 eura za novorođenu djecu, a ministar Marić rekao je gostujući na N1 prije nekoliko dana da su sredstva za to osigurana: 'Riječ je o 100 milijuna kuna, ali je na Vladi da odluči hoće li, kada i kako to uputiti. Sad se može ostvariti samo kao uredba sa zakonskom snagom. Mislim da će sljedeći tjedan na sjednici vlade o tome biti govora. Koja će biti odluka u konačnici, to ćemo vidjeti.'

Danas vidimo da na današnjem dnevnom redu Vlade, pred kojom je dvotjedna stanka, takve uredbe nema premda je višekratno najavljivano da će bebe dobivati novac od 1. rujna ove godine. A sudeći po riječima ministra prometa HDZ-ova Olega Butkovića iz izjave dane novinarima uoči sjednice Vlade, od nje ništa neće ni biti, barem ne tako skoro. 'Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana', rekao je Butković.

Uredbu, ali onu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2017. godinu, Vlada je usvojila i odlučila da ona bude na ovogodišnjoj razini, a ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), trebali biti od najmanje dvije kune po osobi i noćenju do najviše četiri do sedam kuna u glavnoj sezoni.

Kome je Vlada dala jamstva i suglasnost za zaduženja?

Vlada je dala suglasnost za četiri milijuna kuna vrijedno zaduživanje grada Gospića kod Societe Generale Splitske banke za izgradnju gradske tržnice, kao i za 22 milijuna kuna vrijedno zaduženje Istarskoj županiji kod Zagrebačke banke za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje domova za starije i nemoćne te gradu Cresu za 5,7 milijuna kuna vrijedno zaduženje kod Erste banke za izgradnju druge faze prometnice Volnik i Autobusnog kolodvora.

Državno jamstvo dano je u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka (HBOR) za osiguranje financiranja broda za prijevoz vagona čiju gradnju ugovorio Uljanik za kazahstanskog kupca Express Astana. Ugovorna prodajna cijena po brodu iznosi 29,5 milijuna eura, avansi iznose 23 milijuna eura, a primopredajna rata s ratom po prispijeću broda u Kazahstan 6,49 milijuna.

U troškovima gradnje značajno je učešće domaće komponente koja iznosi 16,24 milijuna eura odnosno 55 posto prodajne cijene broda što predstavlja značajno izvozno tržište za domaće gospodarske subjekte koji sudjeluju u isporukama materijala i usluga prilikom gradnje broda.

Uz ostalo, Vlada je odobrila i da se na teret proračunske zalihe Državnom izbornom povjerenstvu isplati pet milijuna kuna za troškove pripreme prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, odnosno za objavu pravovaljano prihvaćenih lista i kandidatura te zbirnih lista u svim dnevnim novinama. Ostatak zatraženih sredstava za pokriće troškova izbora, potrebno je isplatiti u zakonskom roku, a DIP je ukupno zatražio 122 milijuna kuna