'BITKA ZA HRVATSKU'

Orešković: Ne dajem ostavku, nek ju podnesu Karamarko i Petrov!

07.06.2016 u 09:24

  • +5

Premijer Orešković pozvao Karamarka i Petrova da se povuku s dužnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković pozvao je dvojicu potpredsjednika Vlade HDZ-ova Tomislava Karamarka i Mostova Božu Petrova da podnesu ostavke. On to neće učiniti, poručio je te otkrio da jučer nije bilo redovne sjednice Vlade jer je morao na hitan sastanak s kolegama iz SOA-e, no razlog nije otkrio, a novinari su ostali uskraćeni za postavljanje pitanja

Prvo i osnovno - ne dajem ostavku, niti sam to planirao i tu bih samo zahvalio svima onima koji su jučer poslali podršku. Tu sam i ostajem tu za hrvatske građane', kazao je Orešković dajući izjavu za medije u zgradi Vlade nakon što je prije gotovo točno 24 sata nestao bez riječi s Markova trga, a 'zbog njegovih neodgodivih obaveza' otkazana je jučer i redovna te održana samo telefonska sjednica Vlade što je postalo učestala praksa aktualnog postava Banskih dvora.

Morao sam jučer otići na hitan sastanak s kolegama iz SOA-e, ali ne mogu reći što je bila tema', kazao je Orešković dajući izjavu za medije koju se moglo pratiti i u izravnom televizijskom prijenosu te je pozvao Karamarka i Petrova da se povuku u cilju provedbe reformi. Orešković je pritom istaknuo da se nastavlja kurikularna reforma te da je on odlučio odgoditi prodaju državnih obveznica.

'Kao što znate, odnosi Karamarka i Petrova i mene postali su prevelik teret za Republiku Hrvatsku. Uložio sam napor da im se odnosi poprave, ali je to bilo nemoguće. Zbog toga pozivam Karamarka i Petrova da se povuku sa svojih dužnosti kako bi Vlada mogla nastaviti reforme. Tako ćemo potvrditi stabilnost Vlade koja će domovinu izvesti iz krize'.

Što se tiče kurikularne reforme, nikada nije bila upitna, ona se nastavlja', tvrdi Orešković, koji smatra kako je 'svima jasno da je politička situacija počela ugrožavati nacionalne interese'. 'Vidjelo se i to kod pokušaja plasiranja obveznica u Londonu. Ja sam odgodio prodaju', otkrio je Orešković tvrdeći da uvjeti nisu bili povoljni za Hrvatsku.

'Vlada je već pokazala da smo pokrenuli kvalitetne reforme, imamo dobre temelje i ako možemo ovu političku situaciju srediti, ovo će biti sjajna godina za Hrvatsku. Ovo će sada biti bitka za Hrvatsku i nadam se da će ljudi donositi odluke koje su u najboljem interesu Hrvatske i da ćemo zajedno ići naprijed', zaključio je premijer Orešković, a novinari su još jednom ostali uskraćeni za mogućnost postavljanja pitanja.

Da će Orešković dati izjavu za medije danas u 14 sati u Banskim dvorima, najavljeno je ranije iz Vlade, a ono što su svi očekivali bilo je objašnjenje aktualnih događanja vezanih uz ozbiljnu krizu vlasti

Podsjetimo, HDZ je stankom i propitivanjem suradnje PR agencije Grizli komunikacije i ministara u Vladi jutros u Saboru udario na Most, a HDZ-ov Darko Milinović glasno je prozvao Oreškovića: 'Prvi koji je promovirao kriznu situaciju u Vladi je premijer Tihomir Orešković zato jer nije htio supotpisati razrješenje prvog obavještajca Hrvatske dva mjeseca. To je prva krizna situacija. Nije uvažio mišljenje prvog potpredsjednika Vlade, zaduženog za nacionalnu sigurnost, o novom čovjeku u obavještajnoj agenciji.'

Riječ je o Milinovićevu stranačkom šefu Tomislavu Karamarku kojemu u Saboru prijeti izglasavanje nepovjerenja zbog njegove političke odgovornosti nakon što je otkrivena afera Konzultantica, odnosno da je tvrtka njegove supruge Ane Karamarko poslovala s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem, inače Karamarkovim prijateljem, a nejasnoće su nastale i oko prirode samo prijateljskog ili i poslovnog odnosa njih dvojice.

'Non-stop krizne situacije. I neodgovorno je od premijera da pet minuta prije Vlade napusti zgradu Vlade, osim u, ne daj Bože, smrtnom slučaju. Kad je on već morao otići, zašto potpredsjednik Vlade nije nastavio sjednicu, zato postoji prvi potpredsjednik Vlade. To je dokaz da ova Vlada ne funkcionira', zaključio je HDZ-ov saborski zastupnik i član HDZ-ova Predsjedništva Milinović.

Zašto Karamarko ili Božo Petrov, šef Mosta čiji su zastupnici najavili da će, premda s HDZ-om stoluju u Banskim dvorima, glasati za Karamarkov opoziv, nisu predsjedali jučerašnjom sjednicom, ostalo je visjeti u zraku kao i zašto je sjednica uopće odgođena. On je morao na sastanak u SOA-u, kako je otkrio danas, ali što je bilo s dvojicom potpredsjednika u tom trenutku nije jasno. Oni su također jučer otišli bez riječi iz zgrade Vlade, a još uvijek nema novih objašnjenja.

(Dez)informacijom i spinom na (dez)informaciju i spin?

No od jučerašnjeg su se popodneva intenzivirale različite informacije, uglavnom neslužbene, uključujući i one o tome da će Orešković dati ostavku što su iz Vlade jučer opovrgnuli, a Orešković danas, ali se govorilo i da je Karamarko tražio njegovu ostavku te da je Petrov predložio da sva trojica odstupe.

Na sve je navodno utjecaja imao i velik prosvjed održan prije dva dana za podršku reforme obrazovanja, a tek je danas u ranim popodnevnim satima izbjegnuta ustavna kriza nakon što je završila muka po izboru ustavnih sudaca u Saboru, koji je tijekom proteklih tjedana bio prazniji no inače pa je nekoliko puta u pitanje došlo postizanje kvoruma, a ima li vlast većinu, nije posve pobjeglo ispod upitnika. Povrh svega, prije par dana Ministarstvo financija objavilo je Vlada do daljnjega odustaje od planiranog zaduživanja na inozemnom tržištu, a kao glavni razlog navode se 'političke nejasnoće'.

Kako je pak, u svjetlu svih događaja, izgledala prekjučerašnja 'kavica' na koju je Karamarka i Petrova zbog poteškoća u komunikaciji posjeo Orešković kako bi radio na smirivanju tenzija, moguće je samo nagađati. Nijedan od trojice aktera nije se u međuvremenu oglasio, a poslije ispijanja crne aromatične tekućine iz Banskih je dvora samo odaslano priopćenje u kojemu, podsjetimo, stoji: 'Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov složili su se da izvršna vlast neometano nastavi svoj rad, da svi ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici neovisno o stranačkoj pripadnosti odgovorno surađuju na svim započetim projektima. Vladin tim svakodnevno nastavlja surađivati korektno i punom radnom energijom.'

O krizi se zasad nije očitovala ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kojoj na današnjoj konferenciji za medije u povodu potpisivanja Ugovora i Sporazuma o suradnji Hrvatske i Kazahstana novinari nisu smjeli postavljati pitanja na tu temu, ali još se čeka hoće li se ona sama obratiti građankama i građanima, pogotovo nakon što je premijer otkrio sastanak u SOA-i.