TELEFONSKA SJEDNICA VLADE

Orešković napustio Banske dvore, ministri poljubili vrata

03.06.2016 u 14:56

Bionic
Reading

Odgođena je redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske najavljena za danas u 14 sati te je održana telefonska sjednica sa samo dvije točke. Zašto, zasad je nepoznato. Iz Vlade nema službenog objašnjenja, a premijer Tihomir Orešković 'zbog neodgodivih obaveza' otišao je iz Banskih dvora bez riječi, no nejasno je i zašto sjednicom nisu mogli predsjedati potpredsjednici Tomislav Karamarko ili Božo Petrov

Novinari nisu dobili objašnjenje za otkazivanje sjednice objavljeno samo 30 minuta prije prethodno najavljenog početka, a premijer Tihomir Orešković je nekoliko minuta nakon objave o otkazivanju sjednice napustio zgradu Vlade.

Sjednica je otkazana zbog neodgodivih obveza predsjednika Vlade, napisala je Vlada na svojem Twitteru, ali o kakvim je to neodgodivim obavezama riječ, nije objasnila, a kako primjećuju novinari, o tome nisu obaviješteni ni sami ministri koji su dolazili u Vladu. Štoviše, sam je ministar turizma, HDZ-ov Antun Kliman novinarima priznao kako nema pojma o odgodi današnje sjednice.

Odgovor na pitanje zašto on nije vodio sjednicu, Karamarko novinarima nije dao, a HDZ-ov ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković novinarima je na pitanje zašto nema redovne sjednice Vlade, podsjetivši na (ne)zgodu bivšega premijera, kazao: 'Ne znam zašto je sjednica odgođena, možda mu je pukla cijev.'

Svi ministri osim Predraga Šustara navodno su ostali u zgradi Vlade, a ministar financija Zdravko Marić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima zakazanoj u vrijeme kada se trebala održati sjednica Vlade kazao je da su na telefonskoj sjednici bile 'dvije točke dnevnog reda koje ne mogu čekati', ne precizirajući koje su to točke.

Novinarima je u Vladi kasnije rečeno i u medije odaslano priopćenje da je Vlada usvojila amandman Zakona o socijalnoj skrbi te je odbila interpelaciju oporbenih stranaka HNS-a, SDP-a i Hrvatskih laburista o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog narušavanja ugleda države, ugrožavanja slobode izražavanja i onemogućavanja razvitka demokratskog medijskog prostora, uz ocjenu kako su neosnovani navodi iz interpelacije.

Muke na Markovom trgu

Odgodili smo izdanje obveznica, u narednom razdoblju nastavit ćemo raditi na tome, a gledat ćemo da postignemo što bolje uvjete, poručio je Marić na konferenciji za medije i naglasio kako 'ovo nije ishitrena odluka, dapače vrlo je pomno promišljena'.
Podsjetimo, uslijed svih problema aktualne vlasti, da spomenemo tek neke, oko skorašnjeg izglasavanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade i šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku te neizvjesne budućnosti jedne od najvažnijih reformi, one obrazovanja, kao i propala izbora ustavnih sudaca, zbog čega je Hrvatska na rubu ustavne krize, te muke po kvorumu, jučer je Ministarstvo financija objavilo da Vlada do daljnjega odustaje od planiranog zaduživanja na inozemnom tržištu, a kao glavni razlog navode se 'političke nejasnoće'.

Odgoda današnje sjednice dolazi k tome nakon jučerašnje 'kavice' do koje je došlo i zbog afere Konzultantica, a zbog koje dva potpredsjednika Vlade Karamarko i Mostov Božo Petrov imaju poteškoća u komunikaciji pa je Orešković s njima na 'kavici' jučer radio na smirivanju tenzija.

Nakon tog sastanka objavljeno je tek priopćenje u kojemu stoji: 'Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov složili su se da izvršna vlast neometano nastavi svoj rad, da svi ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici neovisno o stranačkoj pripadnosti odgovorno surađuju na svim započetim projektima. Vladin tim na svakodnevnoj bazi nastavlja surađivati korektno i punom radnom energijom.'

Što je ostalo na čekanju?

S današnje sjednice ranije Vlada je, prema prijašnjoj najavi, Saboru trebala predložiti da ne prihvati prijedlog izmjena Zakona o tržištu toplinske energije, koje je predložio saborski klub Laburista, a izmjene Zakona o tržištu toplinske energije provest će se nakon analize učinaka koje Ministarstvo gospodarstva provodi u okviru radne skupine.

Na dnevnom redu trebalo je biti i odobrenje zaduženja Jadroplova kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz državno jamstvo, a riječ je o kreditu vrijednom nešto više od šest milijuna američkih dolara, u kunskoj protuvrijednosti, dok će država jamčiti za 80 posto tog iznosa, odnosno nešto više od 4,8 milijuna dolara, i ta bi se sredstva koristila za financijsku sanaciju Jadroplova.