PREMIJER NA ODLASKU

Orešković: Mislim da sam rekao doviđenja, a ne zbogom

23.08.2016 u 23:36

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatske Vlade u ostavci Tihomir Orešković otkrio je za RTL Danas kako doživljava aktualne napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije te najavu posjeta vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja Hrvatskoj, što očekuje na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i što misli o kritikama na račun dvojbenih poteza njegove vlade u odlasku

Upitan je li pogriješio što je u ovakvoj situaciji pozvao srpskog premijera Aleksandra Vučića da dođe u Dubrovnik na Croatia summit, Orešković je odgovorio da je taj poziv važno staviti u pravi kontekst i da je poziv upućen prije mjesec i pol dana, kada su odnosi bili drugačiji.

'Mislim da je rok do 29. srpnja bio da dobijemo odgovor na poziv. No, prvi smo put tek jučer čuli da Vučić neće doći. U posljednjih 20 dana se promijenio format samita te smo javili Vučiću da nećemo imati premijerski panel. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao. Ali, nadam se da ćemo danas ili sutra saznati', rekao je Orešković, gostujući u emisiji RTL Danas

Kako komentira Šešeljevu najavu da dolazi u Hrvatsku, može li on biti uhićen?

'Apsolutno. Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe, bit će uhićen', odgovorio je Orešković.

'To apsolutno nije točno. Radi se o neformalnoj diskusiji gdje je kancelarka pozvala mene i kolege iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske. Radi se o temama koje smo već raspravili i o kojima Hrvatska ima jasne pozicije. Jedna od tema bit će i izbjeglice. Vidimo da se situacija u Turskoj mijenja. Ali, Hrvatska je pokazala da je dobro surađivala sa zemljama u regiji', rekao je Orešković.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska nije krhka u ovo predizborno vrijeme, 'pokazali smo da možemo dobro surađivati, a imamo već posložene procese i načine borbe s eventualnom krizom'.

Jesmo li prekoračili ovlasti? Apsolutno ne.

Ima li on, kao predsjednik Vlade na odlasku, ovlasti preuzeti obveze iz potencijalnog dogovora?

'Bitno je da se zna procedura. To je neformalni sastanak. Neće tu biti nekih novih pozicija. A ako bude nekih novih pitanja, organizirat ćemo sjednicu Vlade. Neću ja kao premijer sam donositi odluke', kazao je Orešković koji ne smatra da je u razdoblju od opoziva njegova vlada prekoračila ovlasti. 'Apsolutno ne. Ako smo išta pokazali, onda je to da radimo i da ćemo raditi do kraja. Sve je u skladu sa zakonom'.

Na pitanje o Petrokemiji, odgovorio je da je postojala opcija 'nekakvog državnog jamstva', a na potpitanje smiju li to učiniti s obzirom na to da je riječ o 200 milijuna kuna, rekao je da će vidjeti kako će naći ta jamstva. 'Vlada treba pomoći jer se radi o strateškoj tvrtki', dodao je.

Znači li to što se nije izravno uključio u kampanju da bira biznis, a ne politiku?

'Dobio sam podršku mnogih, ali mislim da sam rekao doviđenja, a ne zbogom. Sav moj fokus je na ovom poslu i želim ga odraditi do kraja', odgovorio je Orešković.

Na posljednje pitanje, koliko je Hrvatska perspektivna zemlja kad se odmakne politika, rekao je da ovdje vidi ogroman potencijal. 'Žao mi je što nismo imali priliku da taj potencijal aktiviramo. BDP raste, dug smo počeli smanjivati, deficit pada... Politika je dio sustava, ali vidio sam da Hrvatska ima veliki potencijal', zaključio je Orešković.