'fond nije potreban'

[FOTO/VIDEO] Orešković: Izmjene Zakona o obnovi od potresa dobre samo za koruptivne političare koji će namještati poslove i ugovore o javnoj nabavi

15.01.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković u petak je najavljene izmjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice radi proširenja primjene na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju ocijenila dobrima samo za koruptivne političare.

"Zakon je dobar samo za koruptivne političare koji će namještati poslove i ugovore o javnoj nabavi, a nije dobra za sve one kojima je potrebna pomoć i siguran krov nad glavom”, ustvrdila je supredsjednica Centra na konferenciji za novinare na Markovom trgu.

Smatra da Fond za obnovu nije potreban kao i da se obnova ne smije provoditi na način da država provodi javne natječaje i sklapa ugovore s izvođačima radova. Centar se stoga zalaže za izuzimanje države iz tog procesa te da o tome odlučuju sami vlasnici.

Video: Marko Lukunic/PIXSELL

Projekt obnove trebaju definirati vlasnici zgrada

Orešković smatra da bi država morala propisati kriterije obnove i razinu protupotresne zaštite te definirati uvjete za pomoć građanima temeljem socijalnih i imovinskih kriterija, a da projekt obnove definiraju vlasnici zgrada.

"Deset mjeseci je prošlo od potresa u Zagrebu, vidimo da nijedna zgrada nije obnovljena, a Zagrepčani nisu sigurni ni kada šeću gradom, dok Fond za obnovu koji bi se time trebao baviti još nije ni ustrojen", kazala je i ocijenila da se sada taj loš model proširuje i na Sisačko-moslavačku županiju.

Istaknula je da se prikupljenih 12 milijardi kuna već sada može uložiti u obnovu po jasno propisanim uvjetima, navodeći kao pozitivan primjer energetsku obnovu fasada gdje su sami privatni vlasnici izabirali izvođače.

Predlaže i uvođenje sustava vaučera, kao i poticanje privatnih inicijativa i investicija.

Ne odustane li se od predloženog modela, Centar neće podržati zakon

Stranka Centar, najavila je, neće podržati izmjene Zakona o obnovi od potresa ukoliko se ne odustane od predloženog modela.

U podijeli ovlasti na Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Fond za obnovu Zagreba Orešković vidi "dvostruku liniju zapovijedanja kako ne bi došlo do previše svađa prilikom podjele plijena".