bolesna demokracija

Orban traži ostavku europske povjerenice Vere Jourove zbog ponižavajućih izjava o Mađarskoj

29.09.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak na ostavku potpredsjednicu Europske komisije Veru Jourovu zbog "ponižavajućih izjava" o Mađarskoj.

"Prema tvrdnjama potpredsjednice Komisije, u Mađarskoj je stvorena 'bolesna demokracija' i još je uvrijedila građane EU-a iz Mađarske kada je rekla da nisu u poziciji formirati neovisno mišljenje", navodi Orban u pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.

U njemu naglašava da su izjave Jourove "uvredljive za Mađarsku i Mađare".

"Ove tvrdnje ne samo da su napad na demokratski izabranu mađarsku vladu već su uvredljive za Mađarsku i Mađare", napisao je premijer. Dodao je da je Jourova svojim izjavama prekršila Lisabonski ugovor po kojemu treba biti neutralna i objektivna.

Orban je rekao da je Mađarska spremna "suspendirati političke odnose" s europskom povjerenicom, rekao je njegov glasnogovornik Bertalan Havasi za MTI u utorak.

"Oni koji prekrše ugovor nisu sposobni djelovati kao zaštitnici vladavine prave i europskih vrijednosti. Izjave povjerenice nisu usklađene s njezinom pozicijom i treba podnijeti ostavku. Dok se to ne dogodi, mađarska vlada će suspendirati bilateralne političke veze s Verom Jourovom", rekao je.

Orban naglašava da je Mađarska "još od ulaska u EU 2004. bila predana članica, uvijek smo pokušali postići sporazum oko sporova i većinom smo bili uspješni. Cijenimo rad predsjednice Ursule von der Leyen na čelu Komisije."