TJERALICA

Orban pobjesnio na Hrvatsku te najavio odmazdu

22.11.2018 u 09:55

Bionic
Reading

Poslije nekoliko tjedana, u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obilježili pozitivni tonovi, prije nekoliko dana ponovno je došlo do zahlađenja, piše mađarski portal Index.hu. U epicentru problema je, kao i obično, Zsolt Hernadi, prvi čovjek mađarskog MOL-a, kojeg Hrvatska traži zbog korupcije

Portal Index.hu navodi kako je Orban praktički zaprijetio Hrvatskoj odmazdom. Mađarski premijer bijesan je na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem i smatra da je tim potezom izdala Mađarsku. Navodi se da je Orban do sada sagledavao situaciju oko MOL-a kao čisto poslovnu, ali kako je Hrvatska cijelu priču podignula na višu razinu, onu međudržavnih odnosa dviju zemalja, sada može očekivati snažan odgovor mađarske države.

Orban je potvrdio da će početkom prosinca doći u Hrvatsku, ali kako navodi portal Index.hu, bez prevelikog entuzijazma, a to je interpretirao na način da je upitno hoće li do puta uopće doći. Orban bi, prema najavi, trebao doći u Zagreb na sastanak Srednjoeuropske inicijative koji bi trebao biti održan 3. i 4. prosinca.

Odnosi Hrvatske i Mađarske već su duže vrijeme zategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahtjeva za izručenjem Hernadija, kojeg se tereti da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u Ini.

Zbog tog slučaja Mađarska je blokirala ulaz Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza za to da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om nastali kao plod koruptivnih aktivnosti, ali je prije mjesec dana blokada povučena, kako je tijekom vikenda potvrdio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Preokret u odnosu Mađarske prema Hrvatskoj dogodio se nakon što je u Europskom parlamentu 12. rujna održano glasovanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članku 7. Europskog ugovora. I dok je 448 eurozastupnika glasovalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 bilo je protiv.

>>> Tko je Zsolt Hernadi? Ovo je sve što morate znati o moćnom mađarskom biznismenu i bjeguncu od hrvatskog pravosuđa

Među njima je bilo i pet hrvatskih europarlamentaraca, od kojih troje iz vladajućeg HDZ-a. Od toga dana odnos između dvije zemlje se promijenio i vlada u Budimpešti ukinula je blokadu pristupa Hrvatske OECD-u.

Orban je očekivao da će njihovu gestu pratiti nova s hrvatske strane, povlačenje tjeralice za Hernadijem. No to se nije dogodilo, već je Interpol prije pet dana udovoljio hrvatskom zahtjevu da se Hernadi vrati na popis ljudi za kojima tragaju nakon što ga je Mađarska prethodno raznim igricama uspjela skinuti s njega. Hrvatska se uspjela izboriti i da se vrati na snagu europski uhidbeni nalog, koji je Mađarska također osporila nakon odluke Europskog suda u Luksemburgu u korist naše zemlje.

Orban se sada osjeća prevarenim.

'Hrvatska je ovaj problem digla na političku razinu', prenio je Index.hu Orbanove riječi te navodi da je mađarski premijer zaprijetio hrvatskim vlastima 'još jačom reakcijom'.

Andrej Plenković i Viktor Orban Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH