hoće li održati referendum?

Viktor Orban sasuo drvlje i kamenje po Europskoj uniji: 'Podmuklo nas napadaju. Unija će doživjeti sudbinu SSSR-a!'

23.10.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban optužio je u nedjelju Bruxelles da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra 'bombom' za gospodarstvo

'Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Bruxellesu', rekao je u govoru održanom u Zalaegerszegu na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

'Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici', dodao je, predviđajući Europskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku koji se urušio 1991. godine. Taj govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o europskim sankcijama protiv Moskve koje ne prestaje kritizirati.

U Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom: 'Sankcije Bruxellesa nas uništavaju'. 'Rat na našim vratima, financijska kriza i usporavanje gospodarstva u EU-u, invazija migranata s juga... moramo se suočiti s mnogim problemima', rekao je Orban u nedjelju uvjeravajući da će njegova vlada, 'snažna i jedinstvena', prevladati tu kušnju.

  • +7
Viktor Orban Izvor: EPA / Autor: NICOLAS ARMER

Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljem kako bi i dalje dobivala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Bruxellesa. Orban nije ove godine u Budimpešti okupio svoje pristaše u povodu nacionalnog praznika kao prije, a profesori i studenti najavili su velik prosvjed.

  • +14
Prosvjed učitelja u Budimpešti Izvor: Profimedia / Autor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Nakon višegodišnjih neispunjenih zahtjeva, mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 eura na mjesec, povisili su ton nezadovoljni što je u veljači donesen ukaz koji im se jako ograničava pravo na štrajk. Od početka školske godine već su nekoliko puta organizirali masovne prosvjede.