ČEKA SE ODLUKA PARLAMENTA

Orban ocijenio izvedivim plan o povratu deviznih kredita

12.09.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Prijedlog mađarskih vladajućih stranaka Fidesz-JKDNP o povratu deviznih kredita po fiksiranim valutnim tečajevima izvediv je, kazao je u ponedjeljak mađarski premijer, dodajući ipak da konačnu odluku o tome mora donijeti parlament

'Predlažemo da uz prijedlog parlamentarne skupine Fidesza i kršćanskih demokrata zastupnici ne iznose dodatne prijedloge kojima bi se opterećivao bankovni sustav u vezi s konačnim povratom kredita', kazao je Viktor Orban

'To znači da uz konačni povrat ne bi trebali određivati obveznu konverziju kredita u forinte ili obvezno izdavanje kredita u forintima, jer s time će se ionako početi', naglasio je.

'Uz ta upozorenja, smatramo inicijativu Fidesz-a i parlamentarne skupine kršćanskih demokrata izvedivom, ali odluku će morati donijeti parlament', naglasio je mađarski premijer.

Upozorio je također da je vlada razmotrila moguće posljedice plana i utvrdila da banke u inozemnom vlasništvu imaju potporu krovnih tvrtki dok mađarska OTP banka i njezin konkurent FHB po potrebi imaju pristup državnoj potpori.

Kontroverzni prijedlog, zbog kojeg je u ponedjeljak Budimpeštanska burza obustavila trgovinu dionicama banaka OTP i FHB iznio je krajem prošlog tjedna čelnik vladajuće parlamentarne skupine desnog centra Fidesz Janos Lazar. Njime bi se kućanstvima omogućilo da vraćaju kredite jednokratnom isplatom, pri čemu bi se oni u francima vraćali po tečaju od 180 forinti za franak, a oni u eurima po tečaju od 250 forinti za euro.

U ponedjeljak se frankom trgovalo po 234 forinte a eurom po 282 forinte.