NESLUŽBENO

Orban Milanoviću: Češka vojska neće na hrvatsku granicu

15.10.2015 u 23:45

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, koji mu je rekao da vojno pojačanje koje Mađarskoj šalje Češka neće biti upućeno na granicu s Hrvatskom

Milanović je s Orbanom kratko razgovarao uoči početka summita čelnika EU-a u Bruxellesu. Neslužbeno se doznaje da je Orban potvrdio Milanoviću da češka vojna pomoć neće ići na hrvatsku granicu i da će, ako uopće bude slana, biti poslana samo na granicu sa Srbijom.

Mađarska će dobiti pojačanja od oko 150 policajaca iz Poljske, Češke i Slovačke za pomoć u nadziranju njezine granice sa Srbijom, objavile su četiri zemlje u četvrtak u Bruxellesu. Ta privremena mjera pokazuje njihovu odlučnost da zaštite granicu schengenskog prostora, navele su četiri zemlje, članice Višegradske skupine u zajedničkoj izjavi objavljenoj u sklopu europskog summita u Bruxellesu.

Prema tom dogovoru Slovačka će uputiti 50 policajaca i 17 vozila na granicu između Mađarske i Srbije, Češka će poslati 50 policajaca, a Poljska između 50 i 60 policajaca i 5 specijaliziranih vozila. Slovačka je također obećala poslati vojnike u Mađarsku.

'Zaštita schengenskih granica je na vrhu prioriteta, jer je preduvjet za upravljanje sadašnjim migracijskim pritiskom', navele su četiri zemlje.

Orban je pri dolasku na summit izjavio mađarskim novinarima da će nakon summita EU-a i sastanka četiriju zemalja Višegradske skupine moći reći kada će i hoće li zatvoriti granicu prema Hrvatskoj, ističući da je to drugo najbolje rješenje, a prvo je zatvaranje grčke granice.

'Moramo čekati sastanak Višegradske skupine, moramo razgovarati u Europskom vijeću. Sutra ujutro moći ćemo nešto konačno o tome. Mi smo spremni, možemo zatvoriti granicu u roku jednog sata', izjavio je Orban po dolasku na summitu EU-a u Bruxellesu odgovarajući na pitanje novinara kada će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj.

'Možemo zatvoriti granicu u roku od sat vremena, ali to je tek drugo najbolje rješenje, najbolje bi bilo zatvaranje grčke granice i to je ono što bismo željeli postići ovo popodne', dodao je Orban.

Mađarska spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj

Mađarska će zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih migranata ako čelnici Europske unije ne dogovore zajedničke snage koje bi migrante zaustavljale na obalama Grčke, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

'Pozvali smo Grčku i Europsko vijeće da uspostave zajedničke europske snage koje bi štitile vanjsku schengensku granicu', rekao je Szijjarto u intervjuu za Reuters.

'Nažalost, takva odluka još nije donesena. Ako danas i sutra odluku ne donesu na sastanku Europskog vijeća, tada stvarno trebamo ozbiljno razmotriti zaštitu Schengena na hrvatsko-mađarskoj granici', rekao je mađarski ministar.

Zatvaranje granice prema Hrvatskoj trebalo bi biti provedeno na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu migranata prema zapadnoj Europi.

'Bit će točno kao što je bilo na granici prema Srbiji. Upravo tako', rekao je Szijjarto i dodao da neće biti nikakva 'koridora' za migrante prema zapadu.

Prema njegovim riječima službena Budimpešta već je o tome obavijestila susjedne zemlje, Sloveniju, Austriju te Njemačku kamo streme gotovo svi migranti, a sve tri su kao i Mađarska unutar schengenske zone slobodnog kretanja ljudi, što Hrvatska još nije.

Reuters podsjeća da bi se u slučaju zatvaranja granice prema Hrvatskoj migranti mogli preusmjeriti na Sloveniju kao tranzitnu zemlju ili ostati 'zarobljeni' u Hrvatskoj čije se vlasti bore s teškim teretom priljeva tih ljudi.

Szijjarto je objasnio da bi s mađarskim zatvaranjem 'zelene granice' migranti u tu zemlju mogli ući samo regularno, dakle preko graničnih prijelaza i s valjanim putnim ispravama, a 'ako ih nemaju trebaju podnijeti zahtjev za azil'.

Mađarska je stvorila dvije takozvane tranzitne zone u kojima migranti mogu podnijeti zahtjev za azil, no većina tih zahtjeva se odbije, jer je Srbija sigurna zemlja za izbjeglice. Ilegalne migrante mađarske vlasti sudski gone jer ih zateknu u prekršaju.

Bude li se Hrvatska kao članica Europske unije držala europskih propisa i registrirala tražitelje azila, oni će morati ostati u Hrvatskoj dok se njihovi zahtjevi ne obrade, ustvrdio je nadalje Szijjarto.

'Ne bude li ih Hrvatska registrirala, onda će morati zahtjeve podnijeti na mađarsko-hrvatskoj granici ako nemaju putne isprave. To će biti potpuno drukčija situacija', objasnio je.

'Strogom zaštitom naših južnih granica ... šaljemo im poruku da nema smisla kretati na put', rekao je mađarski šef diplomacije.

Prema mađarskim podacima svakog dana između 5000 i 8000 migranata prelazilo iz Hrvatske preko Mađarske u Austriju.

Szijjarto je poručio Hrvatskoj da bude spremna na zatvaranje i podsjetio da je hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio da 'oni mogu bolje vladati situacijom nego Mađarska'.

'Ako je to njegova izjava, moramo mu vjerovati, jer on je premijer', rekao je Szijjarto.

'Austrija je također svjesna da se to može dogoditi. Razgovarao sam s njemačkim kolegom i Nijemci su svjesni da možemo donijeti takvu odluku', rekao je Szijjarto.